Cum preturile imobiliarelor sunt unele foarte mari, ca urmare a cresterii preturilor la materia prima, numarul unitatilor vandute a scazut considerabil in ultima perioada. Acestora li se adauga si instabilitatea economica, ce caracterizeaza jumatatea anului in curs.
Cu toate acestea, inca mai sunt persoane care se incumeta sa investeasca intr-o casa nou, mai ales daca demersurile au fost pornite inainte de instalarea acestei instabilitati. Acestea trebuie sa ia in considerare toate taxele si costurile suplimentare aferente unei astfel de achizitii importante, cum sunt si taxele notariale.
Ce taxe notariale trebuie sa achite cumparatorul unui imobil?
Odata aleasa casa visata si batuta palma cu vanzatorul, este necesar sa se demareze actele pentru achizitia imobilului. Daca plata se va face din resurse proprii, procesul de vanzare este unul mai simplu si mai rapid, vanzatorul si cumparatorul intalnindu-se la cabinetul de notariat Birzu pentru incheierea contractului de vanzare-cumparare.
In schimb, cum cei mai multi cumparatori apeleaza la creditele oferite de banci, va fi necesara incheierea unui antecontract de vanzare, in fata notarului, pentru care trebuie achitata o taxa notariala. Aceasta este influentata de suma oferita ca avans de cumparator vanzatorului.
Cele mai citite articole
Abia dupa aprobarea creditului, se poate continua demersul de achizitie a imobilului rezervat de cumparator, prin intermediul antecontractului. Astfel ca dupa obtinerea creditului, cele doua parti se pot programa la cabinetul notarial pentru incheierea contractului de vanzare-cumparare.
Taxele pentru acest demers se achita de catre cumparator, acestea fiind formate dintr-o taxa fixa – pe care fiecare cabinet notarial o impune – si un procent din pretul achitat pentru imobilul respectiv. Pe de alta parte, impozitul aferent imobilului trebuie achitat de catre vanzator.
De asemenea, o alta taxa care trebuie sa fie platita de catre cumparator este taxa de intabulare, care se achita la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Onorariul notarului insa variaza de la un cabinet la altul, motiv pentru care cumparatorul are libertatea de a alege cabinetul notarial cu care sa colaboreze pentru incheierea tranzactiei.
In concluzie, cumparatorul trebuie sa fie la curent cu toate aceste taxe pe care trebuie sa le achite si valoarea acestora.