Utilitatea pompelor submersibile. Sfaturi de la specialisti

Publicat: Expresul

Pompele submersibile pot fi gasite in numeroase aplicatii si sunt de mai multe tipuri. Aceste pompe sunt folosite inca din anul 1928, an in care inventatorul armean care se ocupa de extractia si distributia petrolului, Armais Asutunoff a realizat cu succes prima astfel de pompa care functiona cu ulei intr-o zona petroliera. Ulterior in 1929 pompele din acest camp au fost considerate pionierii in proiectarea pompelor submersibile care functionau cu turbina si care sunt stramosii pompei cunoscute in prezent.

Pompele submersibile – mod de functionare

Pompele submersibile electrice reprezinta pompe centriguge de tipul multistage care functioneaza in general in pozitie verticala. Lichidele sunt accelerate cu ajutorul rotorului si isi pierd rapid energia cinetica cu ajutorul unui difuzor unde se petrece conversia energiei cinetice in presiune. Asa poate fi explicat mecanismul principal prin care pompele submersibile functioneaza. Este vorba de pompele cu debit radial sau mixt.

Arborele din pompa submersibila se conecteaza la separatoarele de gaze cu ajutorul unor conexiuni mecanice situatie in zona inferioara a pompei. De obicei fluidele intra in pompa cu ajutorul ecranelor de admisie. Celelalte parti componente principale ale pompelor submersibile sunt reprezentate de rulmentii radiali care se mai numesc si bucse, ditribuiti in lungul arborelui si care au rolul de a asigura suportul necesar pentru arborele radial al pompei. Un rulment suplimentar si optional gestioneaza fortele axiale ce pot aparea in pompa insa cele mai multe dintre aceste forte sunt absorbite exact in lagarul de presiune.

Drenare si pompare

Se pot gasi pompe submersibile pentru diverse aplicatii. Spre exemplu, pompele care au o singura treapta sunt folosite pentru drenare, canalizare si pompare. Ele sunt populare si in aplicatii pentru filtrarea iazurilor. Modelele de pompe submersibile care au mai multe trepte sunt introduse in pamant intr-o gaura si de cele mai multe ori se folosesc pentru extragerea apei reziduale, din zonele comerciale, rezidentiale sau industriale. Sunt folosite pompe submersibile si pentru fantani sau pentru puturi de petrol.

Pompele pot fi amplasate in locatii periculoase unde sunt folosite pentru a extrage lichide combustibile sau pentru a scoate apa contaminata cu astfel de lichide. Genul acesta de pompe sunt proiectate special pentru a nu genera scantei care pot aprinde substantele inflamabile cu scopul de a fi evitat un incendiu sau chiar accidente de munca periculoase.

Puturi de petrol

Pompele submersibile se folosesc cu succes si in productia de petrol pentru a oferi o solutie eficienta care sa asigure ridicarea artificiala a petrolului. Aceste pompe pot functiona la o gama vasta de adancimi si debite. Atunci cand scade presiunea in zona inferioara a putului, pompele pot aduce mult mai mult ulei la suprafata prin comparatie cu metodele standard utilizate in productia naturala. Pompele se alimenteaza de obicei cu curent electric iar cele submersibile au un sistem speciale care impedica productia de scantei, dar si patrunderea fluidelor in mecanismul lor.

Pentru pompele submersibile pot fi folosite si sursele alternative de curent electric. Sistemele de genul acesta au fost initial foarte costisitoare in momentul instalarii.

Articole Asemanatoare