Deseurile produse de oameni sunt din ce in ce mai multe, iar cele din materiale foarte procesate au nevoie de un timp foarte indelungat pentru a se degrada. Tocmai de aceea, padurile si oceanele sunt sufocate de deseurile aruncate la intamplare de oameni.
Drept urmare, statele lumii au stabilit politici ecologice si au dezvoltat metode prin care se pot evita astfel de situatii, iar una care este la indemana oricui este colectarea selectiva a deseruilor generate in propria gospodarie sau de compania pe care o administreaza.
In ce consta colectarea selectiva a deseurilor?
Deseurile generate de o gospodarie, de exemplu, cuprinde atat deseuri menajere, cat si deseuri care pot fi reciclate, motiv pentru care acestea ar trebui sa fie colectate separat astfel incat selectarea si prelucrarea acestora sa fie mult mai usoara si rapida.
Pentru a nu avea prea multe batai de cap, institutiile de ecologie si protectia mediului care au elaborat aceste normative au ales cate o culoare, la nivel international, pentru fiecare categorie de deseu reciclabil. In acest fel, aruncarea acestuia la cosul de gunoi potrivit este mult mai usoara.
Cele mai citite articole
Prin urmare, deseurilor menajere – sau organice – li s-a alocat culoarea rosu sau chiar negru, deseurilor din plastic si metal, culoarea galbena, pentru hartie/ carton, culoarea albastra, iar pentru sticla este folosita culoarea verde.
Cei care respecta natura si normele legislative aflate in vigoare cu privire la selectarea deseurilor pot investi in cosuri gunoi in astfel de culori, care sa ii ajute sa selecteze mai usor deseurile. Pe piata exista chiar si saci de gunoi in aceste culori, completand deci oferta de accesorii necesare pentru colectarea deseurilor pe categorii.
De ce este importanta colectarea selectiva a deseurilor?
Colectarea selectiva a deseurilor favorizeaza reciclarea materialelor, contribuind astfel nu numai la evitarea poluarii mediului cu materiale nedegradabile, dar se poate face si economie in ceea ce priveste costurile pentru producerea unor noi astfel de materiale, folosite de obicei pentru ambalaje.
In schimb, arderea acestora nu reprezinta o modalitate potrivita pentru a scapa de deseuri, deoarece resturile ramase in urma arderii si substantele eliminate in atmosfera sunt, de asemenea, toxice si periculoase.