Reteta savuroasa pentru ciorba de pui à la grec

Publicat: Expresul

Nu exista om care sa nu fi gustat vreodata ciorba de pui à la grec. Aceasta uimitoare ciorba are origini mediteraneene si un gust deosebit. Ciorba de pui à la grec are un gust asemanator cu cel al ciorbei de burta, dar este mai „light”, mai usor de digerat, mai usor de preparat. Pentru aceasta ciorba foarte gustoasa, gospodinele au nevoie de apropximativ o ora si jumatate timp de preparare. Se va folosi doar piept de pui La Provincia, taiat in fasii egale, precum si ingrediente proaspete, de buna calitate.

Istoria ciorbei de pui à la grec

Istoria ciorbei de pui à la grec incepe in timpuri vechi, in secolul al XVIII-lea, odata cu aparitia domnitorilor straini impusi de Inalta Poarta Otomana pe teritoriul Tarilor Romane. In secolul al XIX-lea, in toate familiile boieresti, se cunostea reteta ciorbei de pui à la grec. Astazi, ciorba de pui à la grec este prezenta in marile restaurante, dar si in cantine. Multe retete, insa, nu mai reproduc gustul original al ciorbei à la grec, nu mai respecta cantitatile si ingredintele retetei originale.

Ingrediente pentru ciorba de pui à la grec

Pentru ciorba de pui à la grec, sunt necesare urmatoarele ingrediente:

  • un pui Provincia de 1 kilogram – 1 kilogram si jumatate;

  • 2 litri de supa de pui;

  • 2 litri de apa;

  • 2 cepe;

  • o radacina de patrunjel;

  • 2 felii de telina;

  • 2 morcovi;

  • orez;

  • 3 galbenusuri;

  • 100 ml de smantana;

  • 1-2 lamai

  • sare;

  • o legatura de patrunjel tocat.

Cum se prepara ciorba de pui à la grec?

Se spala carnea de pui si se taie in bucati potrivite, aproximativ egale. Se pune o oala cu apa pe foc, in care se adauga bucatile de pui, care se oparesc, se spala si, pe urma, se pun intr-o oala cu apa curata, alaturi de supa de pui. Totul se apoi la foc.

Intre timp, se curata, se spala si se sterg legumele, se toaca in cuburi mici, iar ceapa se lasa intreaga. Legumele tocate se adauga in oala, iar ceapa se pune intreaga. Ciorba se fierbe la foc mic, acoperita partial cu un capac. Se scoate ceapa din ciorba. Se adauga orezul si se mai fierbe circa 15 minute, pana ce orezul este fiert. Se stinge focul, iar la final se adauga patrunjelul tocat si oala se acopera cu capac. Vreme de 10 minute gospodinele nu umbla la ciorba.

Intre timp, se amesteca cele 3 galbenusuri cu zeama de lamaie si cantitatea de smantana. Peste acest amestec se adauga doua polonice de ciorba si se amesteca. Dupa ce au trecut cele 10 minute, se adauga acest amestec din ou, zeama de lamaie si smantana la ciorba si se amesteca cu grija. Ciorba nu trebuie sa fie pe foc si nu trebuie sa fiarba, iar cele 10 minute de repaus sunt suficiente pentru ca ciorba sa capete consistenta dorita.

Cum se serveste ciorba de pui à la grec

Ciorba de pui à la grec se serveste fierbinte, optional cu smantana sau iaurt si ardei iute, alaturi de o chifla calda. Ciorba de pui à la grec poate concura oricand cu ciorba de burta traditionala, fiind ideala pentru cei care nu pot manca gras sau au un regim alimentar aparte.

LaProvincia este o marca inregistrata a grupului Carmistin.

Articole Asemanatoare