Un zambet frumos, o dantura impecabila, dreapta si sanatoasa ne asigura o imagine intacta si o mai buna incredere in noi. De aceea este recomandat sa apelam la purtarea aparatului dentar daca situatia ne-o cere si sa abordam o data cu acesta, un nou stil de viata in scopul sanatatii orale optime.
Un astfel de pas atrage dupa sine o serie de reguli esentiale referitoare la igiena, alimentatie sau intretinerea corecta a aparatului dentar.
Ce presupune ingrijirea aparatului dentar?
O vizita la cabinetul stomatologului va stabili diverse tratamente in functie de problemele tale dentare (carii, detartraj, etc.). Dupa aplicarea unui aparat ortodontic trebuie urmate indicatiile specialistului ortodont, dar revin in responsabilitatea ta de asemenea, cateva reguli de igiena si alimentatie.
Consuma alimente moi pentru a evita curbarea sarmelor, desfacerea bracketilor si a tuburilor atasate sau ruperea cimentului dentar de sub benzi. Evita deci alimentele tari, dulciurile, bauturile acidulate care pot sa favorizeze aparitia cariilor.
Igiena orala dupa fiecare masa. Daca rutina de ingrijire inainte de purtarea aparatului ortodontic se rezuma la doua spalari pe zi, acum esti nevoit sa iti cureti dintii de fiecare data dupa ce ai mancat. Reziduurile de alimente blocate pe dinti din cauza bracketilor genereaza probleme dentare. Foloseste ata dentara o data pe zi, atat intre bracketi, cat si sub arc. De aceea este utila o trusa dentara portabila care sa contina o periuta interdentara, periuta de dinti si o pasta de dinti.
Renunta la fumat. Fumatul ingalbeneste elasticele aparatului, reduce circulatia sangelui de la nivelul gingiei, provoaca reactii si iritatii gingivale.
Consuma alimente recomandate in timpul purtarii aparatului dentar. Alimente precum ouale, lactatele, supele crema, untul de arahide sau de migdale, fructe si legume crude, taiate in bucati mici, sunt satioase si asigura aportul zilnic necesar de vitamine.
Amelioreaza durerea prin consumarea bauturilor reci sau mentinerea in gura a unei bucati de gheata.
Aplica ceara pentru ranile din gura. Suporturile aparatului dentar pot duce la iritatiile gurii. Ranile pot fi provocate accidental prin fisurarea aparatului dentar, de aceea este recomandata utilizarea de ceara pentru a usura senzatia de durere.
Clateste gura cu apa sarata. Daca deja ai o iritatie, clateste gura cu apa calda si sarata, timp de 30 de secunde. Repeta procedura de 5-6 ori, zilnic. Apa sarata amoreteste durerea si grabeste vindecarea.
Fa vizite la medicul stomatolog in fiecare luna in scopul de a regla aparatul ortodontic pentru perioada urmatoare. Se recomanda detartrajul o data la 3 luni.
Purtarea aparatului dentar corecteaza o data cu dintii si complexele, neincrederea si stima de sine scazuta. Perioada de acomodare a corpului cu bucatile de metal dureaza o saptamana. Ulterior, senzatia de durere dispare si daca respecti regulile enumerate mai sus ai toate sansele sa depasesti experienta aparatului ortodontic cu foarte putin disconfort si cu rezultate umitoare.