Proteine din carne versus proteine vegetale in alimentatia sanatoasa

Publicat: Expresul

Suntem tot mai preocupati de a ne incadra in criteriile specifice unei alimentatii sanatoase si ne dorim in acest sens sa cunoastem regulile de baza pentru a le putea aplica in meniurile noastre de zi cu zi.

Multi nutritionisti sunt de parere ca un stil de viata sanatos, bazat pe o alimentatie corecta, echilibrata nu trebuie sa reprezinte pentru nimeni un sir lung de sacrificii, renuntari fortate si bruste la tot felul de alimente care ne plac foarte multe si despre care se spune ca nu prea aduc beneficii sanatatii noastre.

Pentru ca, impunandu-ne o serie de schimbari in alimentatie, intr-o maniera „cazona” si transformand fiecare masa intr-o corvoada, cu ingrediente „impuse” si care nu ne  trezesc nicidecum vreun pic de pofta, cu siguranta nu vei ajunge la rezultatele propuse. 

Alimentatia, fiecare masa in sine, trebuie sa reprezinte un moment relaxant, o stare de bine, datatoare de energie, cu alimente bine mestecate, nu pe fuga, aproape fara a le simti gustul si aromele. De aici si rolul extrem de important al moderatiei, de a nu renunta total si brusc la ingrediente care ne placeau, ci de a le reduce cat mai mult cantitatea si a incerca treptat sa le scoatem pe cat se poate din alimentatia de zi cu zi, de a diversifica paleta legumelor, fructelor de diferite soiuri pe care alegem sa le savuram la gustarile dintre mese. 

Un rol important si extrem de dezbatut este cel al proteinelor din alimentatia noastra zilnica si din dorinta de a avea un corp cat mai suplu se procedeaza la includerea in alimentatia obisnuita doar a proteinei vegetale, precum fasole, linte, produse din soia, nuci, migdale, nuci Pecan etc, in detrimentul celei din carne. Insa nu este cea mai corecta abordare, pentru ca este totusi de neinlocuit  rolul  in alimentatia noastra a principalei surse de proteina, carnea. Este vorba in special de carnea de pui, vezi frigarui de pui, care are calitatea de a detine cel mai bun echilibru caloric, un continut redus de grasimi si colesterol putin, ceea ce o situeaza in topul alternativelor sanatoase de sursa de proteine in alimentatia noastra alaturi de carnea de peste.

n schimb, carnea rosie, cum ar fi cea de vita, vanat, porc, este recomandat sa fie consumata ceva mai rar, respectiv maximum de doua ori pe luna, avand in vedere si continutul sau mai mare in fier, care determina dificultati pentru digestie.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

Articole Asemanatoare