AU ÎNCEPUT SĂ-ŞI REEVALUEZE PRIORITĂŢILE ÎN ACEST SENS, REUŞIND SĂ ÎMBUNĂTĂŢEASCĂ condiţiile de siguranţă. Dacă cei păţiţi au ajuns să „sufle şi în iaurt”, acelaşi lucru nu se poate spune despre restul instituţiilor, care, se pare, se bucură de câţiva lei în plus, pe care îi scutesc prin alegerea unei firme de pază mai puţin profesionistă. Abia după ce o păţesc, încep să se intereseze de cauzele care au condus la apariţia problemelor şi constată că trăiesc într-o societate în care lucrurile merg mai mult la voia întâmplării decât a legilor şi responsabilităţii.18
ASEMENEA VERSULUI „… VÂNTUL BATE, APA TRECE, PIETRELE RĂMÂN” MERG LUCRURILE ŞI ÎN Craiova. Au fost jefuiţi, riscă să fie jefuiţi, dar obiceiurile au rămas aceleaşi. Aceleaşi sisteme de alarmă, aceiaşi paznici lipsiţi de vlagă, fără a mai îndrăzni să rostim cuvântul profesionalism. Fără doar şi poate incapabili să potolească eventualii scandalagii, aurolaci, şi alţi demenţi care ar putea pune în pericol siguranţa celor aflaţi în instituţie. Pe de altă parte, cele câteva sute de lei primite la salariu – cuprinse între 600 şi 1200 de lei, în funcţie de bancă – nu prea reuşesc să le stârnească acestora cheful de muncă.
MESERIA ESTE PROST PLĂTITĂ. MAJORITATEA AGENŢILOR SUNT ANGAJAŢI CU SALARIUL MINIM PE ECONOMIE. Programul de lucru este obositor. Perspectivele de evoluţie în carieră sunt minime. Pe piaţă sunt create monopoluri. Câteva firme mari de pază şi protecţie deţin cele mai mari şi cele mai multe contracte. Într-un fel, este bine. Stabilitatea firmelor asigură şi stabilitatea personalului şi o mai bună pregătire. Restul firmelor sunt în continuă luptă pentru supravieţuire sau în căutare de contracte de servicii. Orice nou contract presupune angajare suplimentară de personal, ori legislaţia obligă la proceduri care necesită timp…
POATE MERITĂ ÎNŢELEGERE DIN ACEST PUNCT DE VEDERE, ÎNSĂ CONŞTIINŢA AR TREBUI SĂ ÎI MUSTRE, la gândul că viaţa oamenilor stă şi în mâna lor. Nici oamenii nu dau doi bani pe paza pe care aceştia o asigură. „Sincer… Mai degrabă par nişte paznici de şantier, decât de bancă. Chiar nu-mi inspiră absolut niciun sentiment de linişte. Dacă, Doamne fereşte, s-ar întâmpla ceva, vreun atac, ei cred că ar fugi primii. N-au nicio treabă. Doar uniforma ce e de ei!” – din păcate, aceasta este părerea uneia dintre craiovencele care ieşeau din sediul unei bănci din Craiova, pe care am rugat-o să ne spună dacă prezenţa paznicului îi oferă mai multă siguranţă. Similare au fost şi părerile altor craioveni.
CE AR TREBUI SĂ FIE UN AGENT DE PAZĂ? O PERSOANĂ DE ÎNCREDERE, PENTRU CĂ PĂZEŞTE bunurile şi viaţa oamenilor. Acestea sunt şi motivele pentru care firmele, instituţiile publice, asociaţiile de locatari şi persoanele fizice angajează agenţi de pază. Ei sunt, însă, cei care, treptat, au devenit mai degrabă indispensabili nevoii de a fi în legalitate instituţiile angajatoare, decât de a proteja, într-adevăr oamenii. Pentru mulţi, meseria este o continuă provocare. Agenţii de pază trăiesc, în fiecare zi, la cumpăna dintre situaţia aflată sub control şi aventură.
APARENT, AGENŢII DE PAZĂ COMPLETEAZĂ IMAGINEA UNEI SOCIETĂŢI CARE A INTRAT ÎN TIPARELE ţărilor dezvoltate. Dar lucrurile nu merg chiar aşa în realitate. Economia de piaţă a generat nevoi pe care societatea românească nu le poate acoperi încă şi nici regla, în pofida introducerii unor reglementări sau norme juridice bune şi coerente. Dupa 1990, primele firme de pază apărute aveau ca pondere majoră în activitate recuperarea unor datorii, urmărirea unor persoane sau protecţia în faţa unor atacuri sau reglări de conturi între mafioţi.
ÎN URMĂ CU CÂTEVA LUNI, DACĂ CITEAI MICA PUBLICITATE, APĂREAU FRECVENT OFERTE DE ANGAJARE ca agent de pază. Potrivit Poliţiei, foarte multe dintre societăţile licenţiate „nu desfăşoară însă nicio activitate, din diferite motive: lipsa contractelor, acapararea pieţei de către firmele mari sau, pur şi simplu, pentru că au alte obiecte de activitate profitabile”. Sunt şi firme care funcţionează fără să deţină licenţă. Dar, mai grav este faptul că mai mult de trei sferturi din agenţii de pază existenţi în evidenţele poliţiei nu sunt atestaţi profesional. Potrivit legii, firmele de pază pot angaja personal cu atribuţii de pază sau gardă de corp numai pe baza atestatului eliberat de Poliţie, a certificatului de absolvire a cursului de calificare şi a certificatului de cazier judiciar. Admiterea la cursurile de calificare este permisă numai candidaţilor care au obţinut avizul poliţiei. Adică au fost verificaţi să nu aibă antecedente penale.
AVIZUL POLIŢIEI SE OBŢINE ÎNTR-O LUNA. PATRONII NU POT SĂ AŞTEPTE, AŞA CĂ ÎNCALCĂ REGULILE. Luaţi de valul afacerilor, directorii slăbesc vigilenţa. Nu le urmăresc activitatea, iar pregătirea paznicilor se rezumă şi în prezent doar la un act formal, bazat pe introducerea în post a agentului de pază. Aşa se explică tot felul de incidente, care merg până la infracţiuni deosebit de grave. Nici inspectoratele de muncă nu verifică activitatea agenţiilor de pază sub aspectul legalităţii angajării, programului sau condiţiilor de lucru ale personalului. Firmele nici nu intră în atenţia inspectorilor de muncă, pe motiv că de ele se ocupă Poliţia, deşi este de notorietate programul prelungit şi angajarea tinerilor fără forme legale sau fără absolvirea cursului de calificare.
ÎN CADRUL CONTROALELOR DE FOND EFECTUATE LA FIRMELE DE PAZĂ, DE CĂTRE POLIŢIE, S-A constatat: lipsa vigilenţei, ca urmare a programului de lucru (în cazul unor paznici 24 de ore de serviciu, în loc de cel mult 12 ore); portul uniformei în afara serviciului; lipsa dotării corespunzatoare; schimbarea frecventă a locului de muncă; lipsa controlului la serviciu şi chiar favorizarea infractorilor pentru sustragerea de produse din obiectivele păzite. Asta în timp ce, societăţile de pază şi protecţie existente au ca obiect de activitate: paza obiectivelor, bunurilor şi valorilor, paza transporturilor de bunuri şi valorilor importante, protecţie personală specializată etc.
VENITURI MARI POT FI ÎNREGISTRATE ŞI DIN ACTIVITATEA DE PAZĂ UMANĂ, ÎNTRUCÂT OBŢINEREA unui contract prin licitaţie are drept criteriu de bază „preţul cel mai scăzut”. Profitul realizat de o firmă de pază şi protecţie nu depăşeşte 7-8%. Cota de profit se măreşte cu câteva procente în cazul serviciilor prestate către bănci – transport valori, procesare, alimentare ATM. Pe de altă parte, în domeniul sistemelor de securitate, angajaţii firmelor de pază şi protecţie au depistat câteva mii de persoane care au încălcat prevederile legale în anul 2006. persoanele respective au fost predate Poliţiei pentru continuarea cercetărilor.