Întreținerea unui feliator mezeluri profesional

Publicat: Expresul

Feliatoarele electrice profesionale sunt dispozitive anume concepute pentru tăierea rapidă și precisă a tuturor tipurilor de alimente (legume, mezeluri, brânză) în felii de diverse grosimi.

Feliatoarele pentru magazine și catering sunt disponibile atât în ​​versiunile standard (pentru mezeluri, carne cu os și carne congelată), cât și în versiunile cu cuțit din teflon (pentru brânză).

Cele mai răspândite în practică rămân totuși diferitele modelele de feliator mezeluri.

Aceste dispozitive au fost proiectate și fabricate în așa fel, încât să îi dea confortul psihic utilizatorului, că le poate folosi în cele mai înalte condiții de siguranță, fără a se altera din punct de vedere igienico-sanitar produsul alimentar ce se feliază.

Întreaga suprafață a dispozitivului electric de secționare mezeluri, care este în contact direct cu alimentul respectiv, de aceea este realizată din materiale inoxidabile de cea mai bună calitate.

Cuțitul pentru feliere este acționat cu ajutorul unui motor de către un angrenaj melcat. Procesul de tăiere în sine este realizat prin gravitație la modelele actuale de feliatoare mezeluri, adică fără a fi nevoie să se apese alimentele ce se prelucrează. Doar în situația în care se taie resturile de mezeluri (capetele) este necesar să se utilizeze o placă de presiune, pentru a nu se face risipă.

Lama cuțitului pentru feliat are un capac special care protejează utilizatorul împotriva rănilor. În niciun caz nu poate fi dezasamblat, modelele de feliatoare mezeluri actuale având și o protecție suplimentară destinată a preveni pornirea dispozitivului electric profesional dacă respectiva lamă este îndepărtată sau slăbită. În acest fel se elimină accidentele de muncă.

De fiecare dată, după terminarea lucrului, dispozitivul de feliere mezeluri trebuie curățat temeinic de resturile alimentare și de grăsimile depuse pe suprafața cuțitului, în zona unde se poziționează mezelurile, pe ghidajele pentru felii sau pe masa de lucru.

Toate aceste elemente pot fi demontate și, după curățare, operatorul ce execută această operațiune le poate fixa ușor în locașurile lor, înainte de a porni dispozitivul.

Întreținerea feliatorului constă în următoarele activități uzuale:

curățarea curentă a dispozitivului: feliatorul trebuie curățat în fiecare zi după terminarea lucrului; nu se scufundă feliatorul cu totul în apă pentru a nu deteriora motorul și celelalte componentele electrice;

ungerea dispozitivului: esteo procedură de întreținere menită să mențină feliatorul de mezeluri în stare bună și a asigura funcționarea sa continuă, fără probleme, timp îndelungat; pentru aceasta se folosesc uleiurile pentru angrenaje recomandate de către producător și, lucru extrem de important de reținut, echipamentul de feliere trebuie curățat și uscat bine înainte de a efectua această procedură.

Mare atenție însă! Nici un feliator nu trebuie uns din comoditate cu ulei de gătit!

Feliatorul ar trebui lubrifiat după fiecare zi de utilizare intensivă. Acest lucru se aplică în general tuturor utilajelor proiectate pentru o funcționare continuă, utilizate în unități HoReCa sau magazine și raioane mezeluri cu trafic mare.

Ce se întâmplă cu feliatorul electric pentru mezeluri atunci când:

a) motorul nu funcționează?

– nu există tensiune la rețea;

– capacul cuțitului este poziționat incorect;

– s-a deteriorat sistemului electric;

– s-a deteriorat condensatorul;

– s-a deteriorat motorul.

b) feliatorul taie greșit?

– lama tăietoare nu este suficient de ascuțită;

– dispozitivul nu este curățat de resturile alimentare mai vechi;

– dispozitivul de feliere este așezat pe o suprafață instabilă;

– este vorba de niște resturi alimentare care nu sunt presate corespunzător etc.

c) se aude un zgomot suspect după pornirea feliatorului?

 – cauza cea mai frecventă este aceea că probabil un rulment s-a uzat.

Vrei să știi mai multe despre cel mai bun feliator electric pentru mezeluri? Specialiștii TC România te pot lămuri pe deplin. Contactează-i chiar acum!

Articole Asemanatoare