Hemoroizi – cauze și tratament

Publicat: Expresul

Peste 50% din populația planetei suferă de hemoroizi. Fără a fi o boală gravă, aceasta conferă un disconfort accentuat.  

Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii sunt niște dilatații venoase patologice (la fel ca varicele) la nivelul canalului anal. Această problemă destul de des întâlnită poate fi dureroasă, dar de obicei nu este gravă.

Venele se pot dilata în interiorul canalului anal și astfel, vor forma hemoroizi interni. Sau se pot dilata aproape de deschiderea anusului formând hemoroizi externi. Există posibilitatea ca o persoană să aibă ambele tipuri de hemoroizi în același timp. Simptomele și tratamentul depind de tipul de hemoroizi.

Foarte mulți oameni pot avea hemoroizi la un moment dat pe parcursul vieții.

Care sunt cauzele apariției hemoroizilor?

Prea multă presiune asupra venelor din zona pelviană și rectală provoacă apariția hemoroizilor.

În mod normal, țesutul de la nivelul anusului se vascularizează excesiv pentru a ajuta la controlul mișcărilor intestinale. Dacă depuneți eforturi dese, repetate în momentul defecației sau stați prea mult în poziția șezut, presiunea crescută determină umflarea și întinderea venelor din acest țesut. Acest lucru poate provoca hemoroizi.

Cele mai citite articole

Diareea sau constipația pot duce, de asemenea, la tensionare și pot crește presiunea asupra venelor din canalul anal.

Femeile gravide pot face hemoroizi în ultimele 6 luni de sarcină. Acest lucru se datorează presiunii crescute asupra vaselor de sânge din zona pelviană. Efortul depus la naștere, în timpul travaliului poate agrava hemoroizii. A fi supraponderal poate duce și la apariția hemoroizilor.

Alte cauze frecvente pentru apariția hemoroizilor sunt: sedentarismul, un regim alimentar bogat în proteine și sărac în fibre, consumul de alcool, consumul prelungit de condimente picante sau predispoziția ereditară prin calitatea mai slabă a țesutului elastic.

Cum se tratează hemoroizii?

Pentru majoritatea hemoroizilor externi, tratamentul la domiciliu este tot ce aveți nevoie. Acesta include adăugarea lentă de fibre în alimentația dvs., consumul de apă mai mare și utilizarea de cremă de hemoroizi fără prescripție medicală pentru o perioadă limitată de timp pentru a opri mâncărimea. De asemenea, puteți utiliza balsamuri. Același tratament la domiciliu poate fi utilizat și pentru majoritatea hemoroizilor interni.

 Dacă hemoroizii interni sunt severi, este posibil să aveți nevoie de alt tratament. Îndepărtarea pachetelor hemoroidale în stadii mai avansate se poate realiza prin tehnici minim invazive, prin varianta sa de aplicarea de benzi elastice ischemiante ce se poate realiza în ambulatoriu, cu disconfort minim, sau prin intervenții chirurgicale clasice, care presupun internare, anestezie, și o recuperare ceva mai dificilă. Aceste tratamente reduc aportul de sânge la hemoroizi, astfel încât aceștia să se micșoreze sau să dispară.

Chirurgia pentru îndepărtarea hemoroizilor se poate face dacă alte tratamente nu funcționează.

Obiceiurile sănătoase vă pot ajuta să preveniți hemoroizii sau să îi împiedicați să se înrăutățească. Consumați alimente care au o mulțime de fibre, cum ar fi fructe, legume și cereale integrale. De asemenea, beți multă apă și faceți multă mișcare.

Cele mai citite articole

Articole Asemanatoare