Gingivita reprezintă inflamația, iritația și înroșirea gingiei de la baza dinților, fiind asociată cu sensibilitate și sângerări. În lipsa tratamentului, gingivita poate duce în timp la complicații mai grave, cum ar fi parodontoza și pierderea dinților. Îngrijirea orală precară este principala cauză a gingivitei. Igiena bucală corectă (periaj de 2 ori/zi, utilizarea zilnică a aței dentare și a apei de gură) și igienizarea profesională regulată sunt măsuri eficiente de prevenție în ceea ce privește gingivita. Semnele gingivitei trebuie să te trimită imediat la medicul stomatolog, pentru un tratament corespunzător. Iată care sunt cauzele, simptomele și tratamentul gingivitei.
Cauzele gingivitei
Gingivita apare din cauza acumulării plăcii bacteriene și tartrului. Placa bacteriană este un strat subțire, invizibil cu ochiul liber, alcătuit din bacterii. Aceasta se formează rapid și trebuie îndepărtată zilnic printr-o igienă dentară corectă. Placa bacteriană se formează în urma interacțiunii zaharurilor din dietă cu bacteriile care trăiesc în mod normal în cavitatea bucală.
Tartrul apare atunci când placa bacteriană se calcifică și se întărește. Aceasta este vizibilă la baza dinților și se poate acumula și sub gingie. Tartrul acumulează constant bacterii și creează o barieră protectoare în jurul acestora. În plus, acesta duce în timp la inflamație și la retracția liniei gingiei. Tartrul se îndepărtează doar prin detartraj, procedură efectuată de către medicul dentist.
Atât placa bacteriană, cât și tartrul produc iritație și inflamație la nivelul gingiei, cauzând gingivită. Gingivita este mai severă cu cât placa bacteriană și tartrul sunt prezente mai mult timp în cavitatea bucală.
Alți factori care cresc riscul de a dezvolta gingivită sunt:
- Fumatul
- Alimentația dezechilibrată, deficiențele nutriționale și consumul frecvent de dulciuri
- Igiena orală precară
- Stresul
- Unele boli cronice (diabet zaharat, cancer, HIV/SIDA), care afectează sistemul imunitar și, implicit, capacitatea organismului de a lupta cu infecțiile.
- Dezechilibrele hormonale (sarcină, menopauză, pubertate)
- Unele medicamente (cum ar fi unele blocante de calciu)
Simptomele gingivitei
Gingivita poate fi recunoscută prin următoarele manifestări:
- Sângerare dentară care apare mai ales în timpul periajului sau utilizării aței dentare
- Dureri gingivale sau dentare persistente
- Gingii umflate și roșii
- Sensibilitate dentară (cum ar fi la alimente/băuturi calde sau reci)
- Respirație urât mirositoare
- Gingii retrase
- Gingii sensibile, moi și dureroase la atingere
- Pierderea dinților (în cazul gingivitei complicate cu boală parodontală)
Nu trebuie să aștepți ca toate simptomele să apară pentru a merge la medic. Mulți pacienți cu gingivită nu prezintă dureri ale gingiilor și nu știu că suferă de această afecțiune. Mergi la dentist imediat ce observi unul sau mai multe semne de gingivită. Pe de altă parte, consultația stomatologică de rutină se efectuează o dată la 6 luni, la fel și detartrajul și periajul profesional, ceea ce ajută la prevenirea gingivitei.
Tratamentul gingivitei
Tratamentul gingivitei este recomandat doar de medicul dentist, în urma consultației și investigațiilor (cum ar fi o radiografie dentară, dacă este cazul).
Detartraj și periaj profesional
Detartrajul este o procedură efectuată de medicul stomatolog, care presupune îndepărtarea tartrului de la baza dinților și dintre dinți. Acesta poate fi efectuat folosind instrumentar stomatologic simplu (detartraj manual) sau un aparat cu ultrasunete. Detartrajul manual vizează atât tartrul supragingival, cât și cel subgingival. Cel cu ultrasunete este mai potrivit pentru tartrul supragingival.
Periajul profesional se efectuează de medicul dentist, folosind o periuță electrică cu peri duri și o pastă de dinți abrazivă. Periajul profesional îndepărtează placa bacteriană în mod corect și ameliorează colorațiile de pe dinți.
Pachetul de igienizare poate include și procedura de airflow – jet de apă și aer cu presiune și particule de bicarbonat de sodiu.
Măsuri de igienă orală
La finalul procedurilor stomatologice, medicul îți va oferi recomandări cu privire la măsurile de igienă orală. Acesta îți poate prescrie o apă de gură specială pentru tratamentul gingivitei, pe care o vei utiliza o anumită perioadă. Ce alte măsuri de igienă trebuie să ai în vedere:
- Periaj de două ori pe zi, timp de 2 minute, folosind o tehnică corectă
- Utilizarea zilnică a aței dentare (cel puțin o dată pe zi)
- Utilizarea unei paste de dinți pentru gingii sensibile (paste de dinți de la drmax.ro)
- Utilizarea unei periuțe de dinți cu peri moi
- Înlocuirea periuței de dinți o dată la 3 luni
- Utilizarea zilnică a apei de gură antiseptice
Așadar, gingivita este o afecțiune a gingiilor care poate avea complicații serioase asupra danturii. Mergi la medicul dentist o dată la 6 luni pentru un pachet complet de igienizare, pentru a preveni gingivita și complicațiile acesteia.