Mai multă energie electrică va trebui să provină din surse regenerabile in viitor, dar rămânem repede fără spațiu pe țărm. Oare răspunsul pentru a produce mai multă energie este marea?
În nordul Scoției, bătut de vânt, unde vânturile sunt intense atât pe uscat, cât și în largul coastei, s-au amplasat cinci turbine înalte de 174 m înălțime, la 24 de mile în larg. Într-adevăr, acest proiect care generează suficientă energie electrică pentru mai mult de 20.000 de case, este prima rețea de energie eoliană care plutește la suprafața mării, mai degrabă decât să fie săpată în fundul oceanului. Susținătorii spun că tehnologia anunță o nouă generație de energie verde.
Ceea ce este inovator în legătură cu proiectul, situat la mai mult de 90 m în de apă, este că atât catargele, cât și turbinele uriașe stau în chile flotante din beton și oțel care le permit să stea în poziție verticală pe apă, la fel ca o geamandură de pescuit. Bazele cilindrice de aproape 10.000 de tone ale turbinelor sunt menținute în loc cu trei cabluri de ancorare încordate atașate la ancore, care se află pe fundul mării.
Cele mai citite articole
Î Franța are producția de energie eoliană offshore cuprinsă în planurile sale de energie curată și își propune să fie un lider mondial în implementarea tehnologiei.
Scoția, care aspiră să-și acopere toate nevoile de energie electrică cu surse regenerabile în acest an, are alte noi parcuri eoliene offshore în lucru.
Po Wen Cheng, șeful unui proiect internațional de cercetare privind energia eoliană plutitoare la Universitatea din Stuttgart, spune că turbinele plutitoare ar putea produce mai multă energie decât cele mai mari tehnologii de pe uscat. Nu numai că vânturile din apele mai adânci sunt mai puternice decât cele găsite mai aproape de țărm, spune el, dar fizica platformelor flexibile și suspendate le permite să transporte turbine mai mari. Cheng susține că turbinele plutitoare ar putea fi chiar mai înalte decât cele mai mari platforme offshore de astăzi, probabil cu lame și turnuri de 113m care se întind pe 333m în aer – la fel de înalte ca Turnul Eiffel. Turbinele de astfel de dimensiuni ar putea genera de trei ori electricitatea celor mai avansate turbine de pe uscat de astăzi, spune Cheng.
În planurile ambițioase ale Europei de a fi neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050, energia eoliană de toate tipurile este importantă. Unii experți în energie regenerabilă rămân sceptici și nu cred ca prețurile turbinelor eoliene offshore vor scădea suficient de mult pentru a rivaliza cu alte tehnologii de energie curată. În prezent, energia electrică pe care o generează este adesea aproape de două ori mai scumpă decât turbinele eoliene de lângă țărm și de trei ori mai mare decât cea a turbinelor eoliene terestre.