Pentru a putea circula în siguranță cu automobilul, oferind siguranță atât șoferului și pasagerilor săi, cât și celorlalți participanți la trafic, trebuie că acesta să se afle într-o stare bună de funcționare, iar starea de funcționare depinde și de alegerea potrivită a anvelopelor. De aceea, este importantă că acestea să fie montate în funcție de sezon, așa cum recomandă și legile rutiere din România.
Alegerea unor anvelope speciale pentru fiecare sezon oferă performanțe ridicate, optime rulării pe carosabil. În plus, utilizarea acestora în condiții improprii contribuie la degradarea timpurie a stării anvelopelor, indiferent că este vorba despre anvelope de vara sau despre anvelope de iarnă.
Specificațiile anvelopelor de vară
Anvelopele de vara vor putea fi folosite într-un mod eficient în cazul temperaturilor de peste 7 grade deoarece datorită compoziției chimice a cauciucului din care sunt realizate, acestea sunt potrivite pentru a putea rezistă la temperaturi înalte, de până la 60 de grade. Astfel, în acest situații, anvelopele de vară dau cel mai bun randament, oferind mai multă aderență atât pe un carosabil uscat, cât și pe unul umed.
În schimb, odată cu scăderea temperaturilor compusul din cauciucurile de vară nu mai asigura o aderența, iar tracțiunea autoturismului este afectată. Prin urmare, chiar dacă pe carosabil este sau nu zăpadă sau gheață, temperaturile scăzute necesită montarea unor anvelope special create pentru vremea rece, de iarnă.
Specificațiile anvelopelor de iarnă
Anvelopele de iarnă sunt realizate astfel încât să reziste și să funcționeze în condiții eficiente la temperaturi scăzute deoarece compusul chimic conținut permite păstrarea aderenței și la temperaturi de până la -20 sau -30 de grade.
De asemenea, acest tip de anvelope au și un detaliu în plus, care permite circularea cu autovehiculul și pe suprafețe acoperite de gheață sau polei, acest detaliu fiind reprezentat de un profil dințat care nu lasă mașina să alunece. Astfel, aceste anvelope asigura tracțiunea și pe carosabilul alunecos, fiind proiectate exact pentru acest tip de condiții rutiere.
Cum trebuie depozitate anvelopele după ce sunt schimbate?
Schimbarea anvelopelor de la un sezon la altul aduce în mintea șoferilor un alt aspect despre care au nevoie de lămuriri, și anume depozitarea acestora. Deoarece o depozitarea incorectă poate determina o deteriorare prematură a anvelopelor, prin îmbătrânire naturală combinată cu oxidarea și descompunerea determinată de razele ultraviolete.
Astfel că proprietarii de autoturisme trebuie să acorde o atenție deosebită acestui aspect, înainte de depozitare, fiecare anvelopa având nevoie de un proces de curățare, cu apă și săpun, pentru a îndepărta praful, murdăria și grăsimile. Mai departe, acestea trebuie depozitate într-un spațiu curat, uscat și bine aerisit, însă departe de echipamente are sunt surse de ozon, că de exemplu motoare, cuptoare, generatoare.
Totodată, anvelopele trebuie depozitate individual, în pungi opace de plastic, închise ermetic, pentru limitarea expunerii la umiditate, dar și în poziție verticală, pentru reducerea presiunii și deformării acestora. Un alt aspect de care trebuie ținut cont în depozitarea anvelopelor este evitarea punerii acestora direct pe podea sau pe suprafețe absorbante de căldură, cum ar fi asfaltul, precum și evitarea alaturării acestora cu diferiți solvenți, grăsimi sau uleiuri.