In zona de servicii sau rezidentiala, fiecare dintre noi observa problema rozatoarelor. Unele sunt simple, altele nu chiar, dar cel mai important este faptul ca o invazie cu daunatori, in special rozatoare, se poate intampla chiar de cateva luni, fara ca proprietarul locuintei sau a spatiului comercial sa o observe.
Daca nu stiai, starile de rau, care includ nas infundat, ochi care lacrimeaza, desi mascheaza o gripa, poate fi, intr-un final, cauzata de invazia cu rozatoare, in special. Atunci e momentul prielnic interventiei, pentru protejarea sanatatii tale, a copiilor si a animalelor de companie.
In cazul in care insectele si rozatoarele isi fac aparitia, riscul de imbolnavire creste pe zi ce trece, dat fiind ca sunt purtatori de microbi, bacterii si boli extrem de daunatoare oamenilor. In acest caz, nu mai sta pe ganduri si actioneaza acum!
Iata cum:
Prin dezinsectie se urmareste eliminarea insectelor daunatoare oamenilor, culturilor agricole si bunurilor, prin metode ce nu pun in pericol natura, oamenii si animelele de companie. De cele mai multe ori, specialistii vor recomanda un cumul de servicii, dezinsectia si dezinfectia, pentru a preveni cu succes raspndirea daunatorilor si a facilita eliminarea definitiva a acestora.
La modul general, dezinsectia se recomanda a fi efectuata periodic, in urmatoarele spatii:
- Ghene de gunoi, scari de bloc, beciuri, case, apartamente.
- In toate unitatile de alimentatie publica.
- In toate unitatile medicale: spitale, cabinete, clinici.
- In toate unitatile de invatamant: crese, scoli, gradinite, licee, universitati.
- In birouri, sedii de firme, depozite etc.
Deratizarea
Inseamna totalitatea metodelor prin care se elimina rozatoarele, de la sobolani, pana la soareci. Rozatoarele sunt deosebit de periculoase, dat fiind ca sunt raspunzatoare de transmiterea multor boli, inclusiv septicemie si leptospiroza.
Ca si modalitati de lucru, deratizarea se poate realiza prin urmatoarele metode:
- deratizarea non-chimica – aici se utilizeaza substante care nu sunt toxice: capcane cu adeziv, capcane mecanice, aparate cu ultrasunete etc.;
- deratizarea chimica – impune utilizarea solutiilor toxice, care sunt avizate de Ministerul Sanatatii, dar care nu prezinta un pericol pentru oameni, animale de companie sau alte animale domestice sau care se afla in apropierea casei.