Cum te poti testa pentru Covid-19

Publicat: Expresul

In prezent exista doua metode de testare pentru COVID-19 si anume: testarea unei infectii active (test PCR sau tampon) sau testarea expunerii anterioare (testul anticorpilor). In vreme ce testele PCR detecteaza prezenta materialelor virale in lichidul corporal (nazofaringian sau saliva), testul expunerii anterioare detecteaza nivelul de anticorpi produsi de organism dupa aparitia unei infectii.

Testul PCR pentru COVID-19

Daca ai simptomele si semnele de COVID-19, ar fi recomandat sa soliciti un tes PCR. Acesta se realizeaza fie prin tampon nazal si se poate face la centrele de testare in urma unei programari. Testul detecteaza virusul in cazul persoanelor infectate.

Este important sa stii ca PCR-ul poate avea un rezultat fals negativ, ceea ce inseamna ca esti infectat cu coronavirus activ, dar rezultatul testului este negativ. Aceste rezultate false au drept cauza prelevarea esantionului incorect sau poate fi vorba despre testarea prea repede dupa expunere. La patru zile de la expunere, probabilitatea de a obtine un rezultat fals negativ este de 40%, iar dupa trei zile de simptome, probabilitatea scade la 20%. De aceea, profesionistii recomanda realizarea acestui test la aproximativ 7-8 zile de la expunere, sau aproximativ 3-4 zile de la debutul simptomelor.

Testul salivei

Pentru testarea de urgenta a prezeneti virusului COVID-19 se poate face si testul salivei. Acest test este mai putin invaziv decat cel care implica prelevarea unei probe nazofaringiene si presupune luarea unei probe de saliva. Ca si testul PCR, testul de saliva detecteaza infectia activa cu COVID-19 la pacientii care se confrunta cu simptome sau care au intrat in contact cu o persoana infectata cu coronavirus.

Testul de saliva foloseste un protocol similar testului nazofaringian PCR, amplificand un segment al codului genetic viral pentru a detecta prezenta virusului. Cu toate ca testele de saliva sunt mai putin utilizate decat tampoanele nazale, ele pot reduce riscurile profesionistilor in domeniul sanatatii care trebuie sa intre in contant cu pacientii pentru a-i testa.

Testul pentru anticorpi

Daca ai avut COVID-19 sau ai intrat in contact cu o persoana care are COVID-19, ar fi recomandat sa faci un test de anticorpi. Se colecteaza o proba de sange si se testeaza pentru anticorpi, prin masurarea raspunsului imunitar al organismului la virusi. Testele de anticorpi se pot face in regim de urgenta, in centrele de tesatare de laborator sau in spitale.

In trecut, acest test a fost folosi ca test de diagnostic pentru alte boli si virusi si da informatii despre cantitatea de anticorpi din sange pentru virusul specific, de data aceasta COVID-19. Rezultatul pozitiv al testului pentru anticorpii COVID-19 inseamna ca ai fost expus anterior la virus si nu confera imunitate, adica boala poate recidiva oricand.

In vreme ce rezultatul testelor PCR poate fi obtinut in cateva zile (intre 3 si 5 zile), cele pentru anticorpi se pot face rapid cu ajutorul unui kit test pcr contra cost. Aceste kituri permit testarea rapida, rezultatul fiind obtinut in mai putin de o ora.

Indiferent de testul pe care l-ai folosit pentru COVID-19, este important ca in asteptarea rezultatului sa practici distantarea sociala pentru a preveni raspandirea virusului.

Articole Asemanatoare