Lucrarile de hidroizolatii pentru terasa si balconul cladirilor care vor fi expuse la apa sunt importante pentru proprietatile estetice si performanta unei cladiri. Multi proprietari intampina probleme legate de scurgerea apei prin tavan dupa ploi abundente. Ploaia formeaza balti pe terasa si incepe sa se scurga pana la etajul inferior. Aceste infiltratii sunt probleme serioase si pot provoca fisuri, pete, determina dezvoltarea mucegaiului si afecteaza elementele metalice din structura cladirilor.
Doar acoperirea ceramica aplicata pe terasele si balcoanele cladirii nu ofera nicio protectie fara hidroizolatie. Vor exista scurgeri de apa de pe terasele care urmeaza sa fie construite in acest fel, ceea ce va cauza probleme etajului inferior si va reduce durata de viata a cladirii.
Prin urmare, selectarea si aplicarea materialului hidroizolant potrivit joaca un rol important in izolarea teraselor si a balconului.
Cum se aplica hidroizolatia?
Hidroizolatiile care au o mare importanta pentru protectia spatiilor deschise, cum ar fi balconul si terasa, pot fi realizate in cativa pasi. In consecinta, este necesar sa se pregateasca suprafata de aplicare pentru sistemul care va asigura impermeabilizarea.
Pregatirea suprafetei
Este necesar fie foarte bine pregatita suprafata inainte de a aplica hidroizolatia. Reziduurile antiaderente si partile libere trebuie curatate inainte de aplicarea materialelor hidroizolante. Suprafata trebuie sa fie neteda, ferma si curata. Daca este necesar, defectele de pe suprafata trebuie reparate cu materiale adecvate
Impermeabilizarea colturilor terasei
Pentru a preveni acumularea apei in colturile terasei si balconului, impermeabilizarea ar trebui asigurata prin aplicarea de benzi cu sunt pe perete si in punctele de jonctiune ale podelei. Benzile cu sunt, cunoscute si sub numele de benzi de impermeabilizare, trebuie sa fie flexibile pentru a proteja impotriva posibilelor expansiuni si pentru a-si mentine elasticitatea. In plus, rezistenta ridicata la rupere este semnificativa pentru eficienta impermeabilizarii teraselor. Aceasta este una dintre cele mai importante etape in hidroizolatii terase si de ea depinde succesul intregii lucrari.
Aplicarea stratului de impermeabilizare
Dupa pregatirea suprafetei, se incepe aplicarea stratului de impermeabilizare. In acest moment, este esential sa fie ales cel mai potrivit material de impermeabilizare in functie de expunerea la apa a cladirii, contactul acesteia cu razele solare si alte particularitati ale zonei in care este amplasata cladirea.
Aplicarea materialului de protectie pentru ultimul strat
Dupa aplicarea membranelor hidroizolante, pe suprafetele terasei, ar trebui sa se utilizeze un material potrivit pentru ultimul strat. In cazul in care terasa nu va fi acoperita cu placi ceramice, va fi important sa se aleaga vopsea de acoperire care sa fie rezistenta la lumina UV si la traficul pietonal.
Se poate aplica hidroizolatie peste placile ceramice existente?
In cazul in care sunt deja placi ceramice montate, nu se poate pune hidroizolatia peste ele. Se recomanda indepartarea placilor existente si apoi impermeabilizarea, daca sistemul de hidroizolare existent nu functioneaza sau daca placile sunt deteriorate.
Aplicarea corecta a hidroizolatiei este esentiala pentru confortul locatarilor cladirii, dar si pentru rezistenta acesteia. Hidroizolatia este unul dintre factorii care afecteaza direct aspectul estetic al cladirii, iar impermeabilizarea aplicata incorect poate duce, de asemenea, la daune ireversibile.