Vrei să obții un împrumut de la bancă, dar nu știi dacă cererea ta va fi acceptată? Cel mai bine ar fi să verifici înainte dacă ești eligibil pentru un împrumut ca să mergi pregătit la instituția financiară preferată. De cele mai multe ori, oamenii care intenționează să contracteze un împrumut se adresează băncilor considerând că acestea au obligația de a le acorda sumele de bani solicitate. În realitate, fiecare instituție are propriile reguli când vine vorba de aprobarea creditelor și achiziționarea de clienți noi. Acestea pot decide dacă oferă sau nu un credit și își pot stabili criteriile după care se ghidează pentru a te considera eligibil. În cazul în care ai nevoie de bani pentru o locuință sau alte nevoi personale, descoperă mai departe cum poți afla dacă te încadrezi să obții un împrumut de la bancă.
Află ce informații deține Biroul de Credit
Înființat în anul 2004 la inițiativa sectorului bancar românesc, Biroul de Credit a devenit componenta principală pentru evaluarea bonității persoanelor fizice. Dacă nu știi ce este Biroul de Credit află că, în fapt, vorbim despre o societate care administrează o bază de date cu informații referitoare la activitatea de creditare pe care o desfășoară băncile. Mai exact, acesta stochează și furnizează instituțiilor solicitante toate informațiile necesare și relevante pentru determinarea gradului de îndatorare și verificarea bonității persoanelor fizice în momentul în care cer un împrumut de la bancă, dar și pe parcursul derulării contractului de credit. În cadrul raportului oferit băncilor, Biroul de Credit oferă și un scor FICO pentru a evalua capacitatea solicitantului de credit de a rambursa împrumutul acordat.
Ca să afli dacă ești eligibil să obții bani de la bancă este important să știi ce date există despre tine. Dreptul de acces la informațiile proprii e garantat oricărei persoane, așa că fie poți accesa website-ul Biroului de Credit în mod securizat, fie poți solicita detalii în mod personal, pe cale electronică sau printr-o scrisoare transmisă prin poștă. Ai grijă ca solicitarea ta să conțină date de identificare precum nume, CNP, adresă poștală de corespondență, dar și semnătura.
Interpretează scorul de credit primit
Cele mai citite articole
Biroul de Credit își va răspunde la solicitarea ta în termen de 30 de zile de la data înregistrării. Indicatorul care le spune băncilor dacă ești eligibil pentru un împrumut este scorul FICO, care se calculează în funcție de istoricul de plată, creditele aflate în derulare, durata lor, întârzierile la plată, limita de credit folosită și alte informații referitoare la activitatea ta financiară. Acest scor reprezintă viața ta financiar-bancară și este relevant pentru orice moment în care vrei să iei un credit de la bancă.
Scorul de credit variază între 300 și 850. Cu cât numărul tău este mai mare cu atât vei avea mai multe șanse să primești oferte bune de la creditori. Deși Biroul de Credit nu emite judecăți cu privire la scorul obținut, trebuie să știi că un punctaj aflat între 300-450 înseamnă că e puțin probabil să-ți fie acordat împrumutul. Dacă te încadrezi între 451-550 se poate să primești un credit mic, dar cu dobândă mai mare, un scor între 551 și 650 înseamnă că vei primi bani dacă ai un venit stabil, în timp ce o valoare de 651-750 este considerată bună, iar cea de peste 751 impresionantă și nu vei întâmpina dificultăți.
Fă-ți singur calculele
Potrivit normelor actuale, gradul maxim de îndatorare nu poate fi mai mare de 60% din venit pentru clienții care au un profil mic de risc, ponderea optimă fiind între 30-50%. Ca să determini dacă ești eligibil pentru un credit stabilește care sunt câștigurile tale lunare, ce perioadă de rambursare îți poți permite, care este suma pe care vrei să o obții de la bancă și cu ce rată te poți încadra în fiecare lună. Ia în calcul vârsta pe care o ai pentru că poate fi un indicator important în funcție de specificul creditului, tipul veniturilor pe care le obții sau comisioanele care sunt atașate împrumuturilor.
Dacă plănuiești să faci o investiție majoră în viitor sau pur și simplu ai nevoie de bani, ai grijă să afli dacă scorul tău de credit este unul negativ sau dacă informațiile înregistrate la Biroul de Credit sunt corecte. În acest fel, îți vei facilita obținerea unui împrumut la o instituție financiară ori chiar nebancară.