Sectorul industrial a fost destul de afectat în urma pandemiei de Covid-19, la fel ca întreaga economie naţională şi mondială. Însă, odată cu relaxarea măsurilor de prevenţie împotriva virusului, şi activitatea companiilor a căpăta un nou avânt. Prin urmare, piaţa începe să se dezvolte, existând nevoia, din partea unor firme din acest sector, de a-şi extinde activitatea. Astfel că acestea au început să caute spaţii de închiriat în principalele centre industriale ale marilor oraşe.
În primul rând datorită funcţiei de capitală a ţării, Bucureştiul reprezintă unul dintre cele mai importante puncte industriale, cele mai mari companii având sedii sau depozite în jurul acestuia. Principalele zone industriale din jurul Bucureştiului sunt centura oraşului şi ieşirile din oraş către autostrăzi (A1- către Piteşti sau A2 – către Constantă sau Ploieşti). De aceea, căutarea pentru închiriere de spaţiu de producţie Bucureşti reprezintă o adevărată provocare pentru investitori, pentru că este foarte greu de găsit unul disponibil.
Totodată, zona de vest a ţării este un adevărat pol al industriei, care a cunoscut un avânt foarte mare, în special în ultimii ani. Orientarea investitorilor către această zonă se datorează proximităţii acesteia faţă de graniţele ţării, fiind astfel mult mai uşor de ajuns în ţările partenere. Printre oraşele cele mai căutate de companii pentru a-şi stabili sediul sau cel puţin o reprezentantă sunt Timişoara, Arad sau Oradea. Astfel că depozitele de închiriat Timişoara sau spaţiile de producţie respecta cele mai înalte standarde de construcţie industrială, fiind clasificate în clasa A sau B.
Sfaturi pentru alegerea unui spaţiu industrial potrivit nevoilor companiei
Un prim criteriu de care este important a se ţine seama atunci când este nevoie de un nou spaţiu pentru extinderea activităţii este stabilirea nevoilor comerciale. Astfel, prin natura afacerii desfăşurate, proprietatea de închiriat se poate încadra în una din cele trei categorii: spaţiu de depozitare, spaţiu de producţie sau spaţiu flexibil sau cu utilizare mixtă (atât depozitare, cât şi producţie).
Aceasta definire a nevoilor este cu atât mai importantă cu cât fiecare spaţiu industrial serveşte unui scop diferit. Un depozit are ca destinaţie depozitarea şi distribuirea produselor, pentru care, de obicei, sunt necesare echipamente speciale pentru etichetarea şi ambalarea produselor pentru pregătirea expedierii acestora.
Spaţiul de fabricaţie sau producţie este hala în care are loc întregul proces de realizare, creare, construire sau asamblarea produselor şi care, în funcţie de specificul produselor realizate, poate necesita zone sau tipuri speciale de construcţii, ca de exemplu pardoseli armate sau o anumită înălţime a tavanului. În schimb, spaţiul mixt combina celelalte două tipuri de hale industriale, satisfăcând toate nevoile unei companii din domeniul industrial într-un singur loc.
Un alt criteriu important este localizarea spaţiului ce urmează a fi închiriat, recomandat fiind compararea proprietăţilor care îndeplinesc criteriile urmărite, printre care sunt şi bugetul lunar disponibil pentru cheltuielile cu chirii, spaţiul necesar, tipul locaţiei căutate (proximitate faţă de clienţi, furnizori, parteneri sau anumite tipuri de transport), precum şi caracteristicile necesare (birouri sau docuri de încărcare pentru camioane).