Toamna și iarna sunt anotimpuri reci, pe durata cărora în toate regiunile din țară locuințele au nevoie de căldură suplimentară. Însă de fiecare dată când pornești centrala, caloriferul, radiatorul sau orice alt dispozitiv ce are rolul de a încălzi camerele din casă, facturile cresc. Din acest motiv, este important să știi cum să menții căldura în locuință și să folosești inteligent sistemele de încălzire, fără a cheltui o avere pe curentul electric sau gazul consumat. Îți prezentăm în continuare 5 idei care te vor ajuta să te bucuri de un cămin călduros și confortabil.
1. Izolația eficientă a locuinței
Dacă pereții, acoperișul sau podeaua nu sunt foarte bine izolate, este foarte posibil ca o parte din căldură să se piardă. Prin urmare, în ciuda faptului că dispui de o centrală performantă sau de o sobă călduroasă, dacă pereții, acoperișul și podeaua nu mențin căldura, o poți pierde rapid, ceea ce duce inevitabil la scumpirea facturilor. Din acest motiv, este recomandată termoizolația locuinței cu un material ce are un coeficient mic de transfer termic. Pentru rezultate optime, poți alege vata minerală de calitate precum cea de la MatHaus. Vata minerală are rolul de a reduce considerabil pierderile de căldură și implicit costurile facturilor. În plus, aceasta izolează fonic, protejează casa împotriva incendiilor și împiedică formarea mucegaiului.
2. Mutarea mobilei în camera de zi
Chiar dacă pare banal, acest truc este unul foarte eficient, de care puține persoane țin, însă, cont. Mulți oameni se gândesc că este foarte confortabil să așeze canapeaua din sufragerie fix lângă calorifer, fără să realizeze că această piesă de mobilier va atrage și va bloca toată căldura, împiedicând-o să se răspândească în restul încăperii. La fel se întâmplă cu perdeaua ce acoperă caloriferul. Așadar, dacă vrei ca toată căldură să fie răspândită uniform în cameră, nu așeza nicio piesă voluminoasă de mobilier lângă calorifer și optează pentru jaluzele sau pentru o perdea scurtă.
3. Aerisirea corespunzătoare a camerelor
Un alt truc pe care nu multe persoane îl pun corect în aplicare! Înainte să pornești căldura, asigura-te ca toate încăperile din locuință sunt foarte bine aerisite. Apoi, deschide larg ușile și dă drumul la căldură. Vei observa că asta te va ajuta să-ți menții casa călduroasă pentru mai mult timp.
4. Folosirea covoarelor și a mochetelor
Covoarele și mochetele acționează ca un strat de izolație pentru podele. Acestea păstrează căldura în încăpere, asigurând în același timp o atingere caldă atunci când mergi desculț prin casă.
5. Sigilarea ușilor și a ferestrelor
Deseori, aerul rece pătrunde în locuință pe la uși și ferestre. La fel, aerul cald iese din casă prin fisurile de la nivelul acestor elemente arhitecturale. Așadar, sigilarea fisurilor respective împiedică aerul rece să pătrundă în încăpere și pe cel cald să iasă, ceea ce va menține o temperatură optimă în întreaga casă. Acest proces nu durează mai mult de câteva ore, nu este costisitor și nici nu necesită materiale greu de găsit.