Cum funcționează separatoarele de hidrocarburi: protejarea apelor de suprafață

Publicat: Expresul
314bad24bc8054a931334d5230a6ae72

Hidrocarburile sunt compuși organici în stare lichidă, solidă sau gazoasă, formați în urma combinării atomilor de hidrogen cu atomii de carbon. Pe baza acestora, se produc diferiți combustibili, esențiali pentru dinamica întregii economii globale. Pentru că sunt insolubile în apă, un management impropriu al hidrocarburilor are efecte devastatoare asupra mediului și chiar asupra sănătății umane. De aceea, rolul separatoarelor de hidrocarburi este unul cât se poate de important.  

Ce sunt separatoarele de hidrocarburi?

Scurgerile de combustibil reprezintă o cauză principală a contaminării apelor de suprafață cu hidrocarburi. În plus, apa din soluri în care se execută diferite activități industriale se poate contamina, deoarece aburii produși de pământ pot produce precipitații toxice pentru mediu. Apele de suprafață contaminate astfel reprezintă un risc pentru mediu, dar și pentru sănătatea umană.

Contaminarea cu hidrocarburi poate cauza diferite tipuri de cancer și afecțiuni asociate cu nivelurile mari de neurotoxicitate, atât la oameni cât și la animale. În plus, poate determina mutații ale diferitelor specii de plante ce cresc din solurile respective. Cu alte cuvinte, lipsa unui management optim al hidrocarburilor poate afecta întregul lanț trofic. 

Separatoarele de hidrocarburi, ce pot fi generate de traficul auto sau alți factori de risc, asigură o protecție ridicată apelor de suprafață ce alcătuiesc pânza freatică din sol. Prin separarea hidrocarburilor pe baza principiului gravitațional, aceste echipamente sunt extrem de relevante în contextul actual, în condițiile în care protejarea mediului și a surselor de apă potabilă devine o prioritate globală.

Cum funcționează un separator de hidrocarburi?

Modul în care funcționează separatoarele de hidrocarburi se bazează pe una dintre forțele fundamentale ale întregului Univers: gravitația. Concret, dinamica acestor echipamente este determinată de diferența de greutate dintre apă și hidrocarburile ajunse în sol, respectiv a materialelor solide din apele reziduale. 

Într-o primă etapă a procesului de separare, apă contaminată cu hidrocarburi pătrunde în structura separatorului, prin conducta de admisie. Particulele solide (nămolul) sunt separate pe baza principiului gravitațional, decantându-se pe fundul bazinului. După această primă etapă, apa contaminată pătrunde în instalația de separare. La acest nivel al structurii echipamentului, hidrocarburile se separă și formează un strat la suprafața apei. 

Cele mai citite articole

În ultima etapă a acestui proces, cantitatea de apă prezentă sub stratul de hidrocarburi aflat la suprafață este eliminată gravitațional, pe baza principiului vaselor comunicante. Apa poate fi apoi direcționată către canalizare, sau către sistemele de tratare suplimentare din arhitectura de drenaj pluvial. Hidrocarburile sunt stocate în siguranță în interiorul separatorului, până când sunt îndepărtate conform normelor de mediu în vigoare. 

Pentru a menține o eficiență ridicată a separatorului de hidrocarburi, este esențială respectarea unor pași de întreținere și control:

  • verificarea periodică a componentelor echipamentului;
  • curățarea și golirea regulată a camerelor de sedimentare și stocare;
  • înlocuirea sau repararea la timp a componentelor deteriorate. 

Alegerea unui separator de hidrocarburi: criterii esențiale

Alegerea corectă a unui separator de hidrocarburi se bazează pe diferiți factori. În primul rând, dimensiunile și capacitatea echipamentului se aleg în funcție de estimarea valorii volumului de apă contaminată ce va trece prin sistem. De asemenea, costurile asociate montării, operării și întreținerii sale sunt la fel de importante. În valoarea totală a costurilor se includ prețul de achiziție al separatorului, costurile de instalare / întreținere, dar și costurile operaționale.

Frecvența de întreținere necesară, costurile asociate cu întreținerea și repararea, precum și durata de viață estimată a separatorului trebuie să fie luate în considerare. Un separator care necesită o întreținere frecventă, sau care are o durată de viață relativ redusă, poate genera costuri suplimentare semnificative pe termen lung.

Eficiența separatorului în eliminarea hidrocarburilor este, de asemenea, un criteriu de alegere important, deoarece aceasta va avea un impact direct asupra calității apei care iese din sistem. Fiecare tip de separator are propriile sale avantaje și dezavantaje, de aceea, un anumit model poate fi mai potrivit pentru anumite situații decât altul. Pentru alegeri bazate pe o informare corectă, descoperă gama de separatoare de hidrocarburi pe vodaland.ro și citește cu atenție datele lor tehnice. 

Înțelegerea cerințelor de conformitate și a reglementărilor în vigoare este esențială, atunci când se alege un separator de hidrocarburi. Cadrul legal de care trebuie să ții cont pentru operarea unui astfel de echipament poate suferi modificări de la o perioadă la alta. De asemenea, pot exista seturi de prevederi legale ce variază, în funcție de locul în care acesta este amplasat, sau de natura activității prestate. 

Hidrocarburile se numără printre cele mai importante surse de energie de pe planetă, însă impactul acestora asupra apelor de suprafață poate fi unul devastator, cu efecte de lungă durată pentru mediul înconjurător și sănătatea oamenilor. De aceea, alegerea corectă a unor separatoare de hidrocarburi și operarea acestora conform recomandărilor producătorului, contribuie la reducerea riscului de contaminare a acestei resurse importante. 

Cele mai citite articole

Articole Asemanatoare