Bursa afectează businessurile individuale dintr-o economie în multe moduri diferite. Mulți analiști de multe ori iau indexul S&P 500 (indice bursier realizat de Standard & Poor’s, care conține 500 de companii publice mari, majoritatea americane) ca pe un barometru pentru performanța generală a pieței și ca unul dintre cei mai influenți factori.
Ne-am propus să analizăm două dintre elementele de bază care afectează firmele: 1) cheltuielile consumatorilor și 2) operațiunile comerciale. Pentru o mai bună înțelegere a modului în care funcționează bursa și cum puteți înregistra câștiguri considerabile, vă sfătuim să urmați cursuri investiții bursa.
Bursa și economia
Definită drept piața unde se cumpără și se vând acțiuni de capital ale companiilor tranzacționate public, bursa de valori măsoară valoarea tuturor companiilor tranzacționate public. În America, de exemplu, acest lucru poate fi reprezentat de Wilshire 5000 (cel mai cuprinzător indice al pieței acțiunilor din Statele Unite), dar, în general, majoritatea analiștilor și investitorilor se concentrează pe S&P 500. Ambii indici pot fi instrumente valoroase pentru evaluarea stării de sănătate a economiei generale din SUA, deși ocazional stocurile pot fi înșelătoare.
De obicei, bursa și performanța economică sunt aliniate. Astfel, atunci când bursa de valori este performantă, acesta este un semn al unei economii în creștere. Creșterea economică poate fi măsurată în mai multe moduri, dar unul dintre cele mai importante este urmărirea produsului intern brut (PIB).
Când PIB-ul crește, întreprinderile individuale produc mai mult și de obicei se extind. Extinderea activității comerciale crește de obicei evaluările și duce la câștiguri pe bursa de valori.
Din punct de vedere istoric, scăderile abrupte ale pieței au precedat Marea Depresiune din anii 1930, precum și Marea Recesiune din 2007-2009. Cu toate acestea, unele prăbușiri ale busei, cum ar fi faimoasa Lunea Neagră din 1987, nu au fost urmate de recesiuni.
Piața bursieră și cheltuielile consumatorilor
Adesea, consumatorii cheltuiesc mai mult în timpul perioadelor prelungite în care mare parte din prețurile de securitate cresc (așa-numitele „bull market”), deoarece sunt efecte ale unei economii puternice și, de asemenea, se simt mai bogați când văd că portofoliile lor cresc în valoare. Atunci când prețurile valorilor mobiliare scad cu cel puțin 20% (așa-numitele „bear markets), economia nu merge de obicei la fel de bine și cheltuielile scad. O scădere simultană a valorilor stocurilor la bursă creează, de asemenea, teama că jucătorii și-ar putea pierde bogăția și puterea de cumpărare ca valoare a contractelor de investiții.
O piață bursieră în creștere este de obicei aliniată cu o economie în creștere și duce la o mai mare încredere a investitorilor. Încrederea investitorilor în acțiuni conduce la o mai mare activitate de cumpărare, care poate contribui și la creșterea prețurilor. Atunci când acțiunile cresc, oamenii investesc la bursă și obțin câștiguri importante. Aceste câștiguri sporite duc adesea la creșterea cheltuielilor consumatorilor, deoarece consumatorii cumpără mai multe bunuri și servicii atunci când sunt încrezători că situația financiară le permite acest lucru.
Atunci când consumatorii cumpără mai mult, companiile care vând aceste bunuri și servicii aleg să producă mai mult și să vândă mai mult, obținând beneficiul sub forma unor venituri crescute.