O infecţie la măseaua de minte se va dovedi o adevărată provocare în viaţa pacienţilor care, deşi au grijă de dantura lor, sunt nevoiţi să facă faţă unor dureri groaznice. Măseaua de minte este ultimul molar permanent, care apare în jur de 18-25 de ani şi care nu se recomandă să fie păstrată, mai ales dacă este cariată sau dacă nu poate fi spălată şi igienizată în mod corespunzător, dând complicaţii şi dureri, precum şi infecţii.
Măselele de minte, până în urmă cu câteva sute de ani, aveau un rol important în fărâmiţarea şi mestecarea alimentelor, însă în prezent nu prea îşi mai justifică prezența la nivelul danturii, mâncarea fiind din ce în ce mai procesată şi rolul ei fiind preluat de alţi molari sau premolari. Din nefericire, măselele de minte cresc cu probleme, strâmb, se cariază, sunt supuse infecţiilor şi trebuie scoase.
Când şi unde apar măselele de minte?
Măselele de minte când erup dau dureri, inflamaţii, disconfort la nivelul gingiei, zonele în care apar se înroşesc, sunt sensibile, apar durerile de cap şi presiunea extinsă către nas, urechi şi ochi. În cazul în care pacienţii suferă de unele inflamaţii dentare la molarul de minte, pot avea probleme în a deschide gura, pot avea dureri mari, iar dacă cresc în poziţii nefireşti, produc dureri groaznice.
Molarii de minte în număr de patru pot sau nu să erupă în format concret în gura pacienţilor. Din nefericire, nu toţi molarii de minte erup în mod corespunzător, unii erup oblic, orizontal, încălecând şi înghesuind dinții. Numai când molarii cresc vertical, cresc fără probleme.
Când trebuie scoasă măseaua de minte?
Infectarea şi tumefierea, precum şi durerile asociate măselelor de minte sunt greu de suportat, de aceea recomandarea medicilor specialişti este că acestea să fie extrase, la recomandarea unui profesionist. Măselele de minte sunt extrase dacă produc infecţii constante, probleme, dureri, dacă nu pot erupe din cauză că sunt ţinute sub os sau dacă afectează ceilalţi dinţi.
În cazul în care cresc în poziţie corectă, dacă pot fi igienizate în mod corespunzător, fără probleme, măselele de minte pot fi lăsate să crească fără probleme. Decizia este luată numai de către şi împreună cu medicul stomatolog, care va explica de ce metodă extracţiei este cea mai bună şi ce se va întâmpla în timpul, dar şi după extracţia molarului de minte.
Complicaţii cauzate de molarul de minte
În cazul în care au loc complicaţii la molarul de minte, durerile sunt insuportabile şi infecţiile sunt vizibile cu ochiul liber, clinica Dentik care asigură și derularea programelor de rezidențiat în stomatologie generală, recomandă ca pacienţii să lase frica deoparte şi să facă o vizită medicului dentist. Problemele de sănătate ce ţin de sănătatea orală nu sunt deloc mici, ci sunt uşor de tratat, de cele mai multe ori prin extracţia molarilor de minte.
Molarii 3 se pot extrage fără ca masticaţia să aibă de suferit. De asemenea, nici pacienţii nu vor resimţi dureri pentru că întreaga procedură se face sub anestezie locală, dar şi generală, dacă este un caz mai complex, procedura propriu-zisă durează puţin şi sângerarea se opreşte rapid, vindecarea fiind vizibilă după câteva zile.