Câte tipuri de aparate de sudură sunt?

Publicat: Expresul
daniel wiadro gaevm4qvlbk unsplash

La prima vedere, sudarea poate părea o procedură simplă, însă atunci când trebuie să alegi un aparat de sudură vei constata că lucrurile nu stau chiar așa. Mai exact, vei vedea că aceste aparate nu sunt toate de același fel, având caracteristici diferite și fiind adaptate pentru un anumit tip de sudură.În funcție de acest criteriu, există cinci categorii de aparate de sudură, despre care poți afla mai multe amănunte pe parcursul acestui articol. 

Aparate de sudură în puncte

Sudura în puncte este o procedură folosită pentru îmbinarea bucăților de tablă și a altor piese metalice cu o grosime cuprinsă între 0,5 și 3 milimetri. Aparatele de sudură în puncte sunt dotate cu doi electrozi din aliaj cupru, care se strâng de o parte și de cealaltă a materialelor sudate.

Prin acești electrozi trece curentul de sudură, iar căldura generată topește metalul din care sunt realizate piesele sudate. Acestea sunt ținute fix datorită presiunii exercitate de doi electrozi, iar după ce metalul topit se răcește, piesele rămân îmbinate.

Suprafața de contact dintre electrozi și materialele sudate este de mărimea unui punct și de aici și denumirea tipului de sudură, implicit cea a aparatelor folosite.

Aparate de sudură MMA

Sunt cele mai des utilizate și totodată cele mai cunoscute aparate de sudură, cu o arie de aplicabilitate foarte vastă. Aceste aparate folosesc un electrod învelit cu un strat mineral, care se topește pe parcursul operațiunii de sudură, transformându-se în material de adaos.

Prin acest electrod trece curentul de sudură, iar în momentul în care intră în contact cu materialul prelucrat, se formează arcul electric, protejat de stratul mineral care învelește electrodul. Arcul electric generează căldura care topește atât materialul prelucrat, cât și electrodul, și astfel de realizează sudarea pieselor cu material de adaos.

Aparate de sudură MIG-MAG

Spre deosebire de aparatele MMA, aparatele din această gamă folosesc în loc de electrod o bobină cu sârmă de sudură fuzibilă, care se derulează automat în timpul procesului de sudură.

Cele mai citite articole

Atmosfera protectoare pentru arcul electric este obținută cu ajutorul unui gaz inert care poate fi argon sau heliu, sau cu ajutorul dioxidului de carbon, care este un gaz activ.

Gazul folosit se alege în funcție de materialul care trebuie sudat, însă poate fi utilizat și un amestec format din 75% argon și 25% dioxid de carbon, care este considerat potrivit pentru toate tipurile de material.

Aparate de sudură TIG-WIG

De această dată, este vorba de un tip de aparate de sudură care folosesc un electrod nefuzibil. Acesta este realizat din tungsten, cunoscut și sub denumirea de wolfram – un material foarte rezistent la temperaturi ridicate și cu o bună conductibilitate electrică.

Pentru că electrodul nu se topește în timpul procesului de sudare, aceste nu poate furniza material de adaos, așa cum se întâmplă în cazul aparatelor cu electrod învelit sau al celor care folosesc sârmă de sudură. Dacă este nevoie de material de adaos, se folosesc tije speciale care se scufundă din lateral în baia de sudură, topindu-se odată cu materialul prelucrat.

Aparate de sudură cu plasmă

Aparatele din această gamă folosesc în loc de electrozi sau sârmă de sudură un jet de gaz ionizat, care nu este nimic altceva decât plasma. Acest gaz conduce curentul de sudură din aparat către suprafața pieselor prelucrate, iar căldura generară topește materialul.

Astfel de aparate sunt folosite frecvent pentru tăierea pieselor metalice. În acest caz, jetul de plasmă are o presiune ridicată, datorită căreia materialul topit este și îndepărtat în același timp, realizându-se o tăiere rapidă și precisă.

Așadar, deși par asemănătoare la prima vedere, aparatele de sudură au caracteristici diferite care le recomandă pentru anumite aplicații, iar acesta este primul lucru de care trebuie să ții cont în alegerea unui astfel de echipament.

Cele mai citite articole

Articole Asemanatoare

extrastyle.ro