Evaluarea proprietatii este esentiala la vanzarea unei case, indiferent de originea vanzarii. Evaluarea unei case sau a unui apartament poate fi efectuata chiar de tine, dar si o agentie imobiliara sau un expert imobiliar poate face o evaluare pentru impozitare. De asemenea, se poate face si de catre notarul tau, care este la fel de calificat sa estimeze pretul unei case.
Determinarea unui „pret corect”
Evaluarea unei proprietati este un pas crucial in vanzarea unei proprietati. Vanzatorul nu are niciun interes sa il supraestimeze sau sa il subestimeze. Pentru a stabili „pretul corect”, este necesar sa se evalueze obiectiv un numar de puncte.
Pe de o parte, cumparatorul doreste sa realizeze „o afacere buna”. Pe de alta parte, proprietarul doreste sa vanda la „cel mai bun pret”. Dar care este un pret bun?
Pentru vanzator, este adesea peste pretul pietei. Proprietarul, care are o relatie afectiva cu locuinta sa, tinde sa-si piarda obiectivitatea. El este cu atat mai partinitor cu cat doreste in general sa realizeze un castig de capital.
Pentru cumparator, „cel mai bun pret” va fi, dimpotriva, sub preturile pietei. De fapt, el va avea tendinta sa scruteze cele mai mici defecte pentru a negocia mai bine pretul de achizitie.
Intre cele doua estimari, exista „pretul corect”.
Influenta mediului in evaluarea unei proprietati
Cele mai citite articole
In acelasi oras, putem observa diferente intre cartiere, dar si de la o strada la alta.
Mediul, atractivitatea zonei, notorietatea cartierului, prezenta magazinelor locale, scoli bune, sentimentul de securitate, perspectivele de dezvoltare a teritoriului. Toate aceste elemente au influenta asupra stabilirii pretului de vanzare si deci, vor fi luate in considerare in devizul proprietatii tale de catre un evaluator autorizat.
Unele defecte sunt scumpe
Caracteristicile locuintei si cladirii influenteaza si ele asupra pretului de vanzare.
Pentru a estima o proprietate, evalueaza punctele forte si punctele slabe ale proprietatii pentru a determina un pret pe metru patrat.
In general, se porneste de la pretul mediu care este curent in cladire, pe care il ponderezi in functie de bunurile casei si de defectele acesteia.
Odata finalizata analiza, se obtine un pret mediu pe metru patrat pe care il inmultesti cu suprafata totala a locuintei.