Cu toate ca lumea a evoluat foarte mult, din toate punctele de vedere, romanii inca au retineri in a merge la psiholog si mai ales la psihiatru. Exista o credinta generala conform careia oamenii care apeleaza la serviciile unui psihiatru sunt catalogati ca fiind nebuni, acesta fiind principalul motiv pentru care acestia evita apelarea la un astfel de specialist chiar si in situatii in care acesta reprezinta singura solutie.
Aceasta ignoranta se datoreaza, in principal, faptul ca cei mai multi dintre oameni nu stiu ce presupune, de fapt, munca unui psiholog si cand de mult ajutor le poate oferi acestora in a-si imbunatati starea psihica si, implicit, viata.
Ce este un psihiatru si care este rolul sau?
Pentru a avea incredere in serviciile pe care un specialist le ofera, oamenii trebuie sa stie cu ce se ocupa exact specialistul respectiv. In cazul unui psihiatru, oamenii trebuie sa cunoasca exact ce presupune activitatea sa.
Psihiatria reprezinta o ramura a medicinei, care are ca obiectiv prevenirea, diagnosticarea, tratarea si reabilitarea celor care sufera de boli psihice. Astfel ca psihiatrul este persoana care a urmat cursurile unei facultati de medicina, specializandu-se in aceasta ramura a psihiatriei.
In cadrul unui consult de specialitate, pacientul trebuie sa expuna motivele pentru care a apelat la psihiatru, timp in care acesta din urma asculta, analizeaza si identifica principalele cauze pentru care au dus la aparitia simptomelor prezentate de pacient.
Cele mai citite articole
In plus, accesul la astfel de servicii se poate face foarte usor, cei care s-au decis s-a mearga la o consultatie psihologica putand sa caute un cabinet psihiatrie in Bucuresti sau in orasul in care locuiesc, ori pot cere recomandari chiar de la medicul de familie.
Cand ar trebui sa mearga oamenii la psiholog?
Stresul este unul dintre criteriile care au un impact foarte mare asupra starii psihice a oamenilor, iar cum acesta se afla la cote foarte inalte in ultimii ani, tot mai multi oameni simt efectele negative ale acestuia. De la uitarea a unor lucruri esentiale sau obisnuite, la confruntarea cu stari de neliniste nejustificate sau de tristete profunda, toate acestea ar trebui sa trimita oamenii la psiholog.
Altfel spus, in momentul in care oamenii observa, la ei sau la persoanele apropiate, o scadere a performantelor functiilor psihice, cum ar fi atentia, memoria, dereglarea somnului, capacitatea de judecata sau randamentul, acestia ar trebui sa mearga la un psiholog pentru a identifica si trata cauza acestora.
Uneori acestea pot fi determinate de stresul forte mare sau de anumite situatii foarte stresante, iar alteori, pot fi simptomele debutului unei afectiuni psihice. De aceea, un consult de specialitate poate fi de mare ajutor.
In cazul celor care observa stari de tristete prelungite, existenta unei nelinisti nefondate sau a unor ganduri de sinucidere, o teama sau o nervozitate excesive, toate aceste simptome subt destul de grave si pot reprezenta un pericol pentru persoana in cauza sau chiar pentru cei din jur. Din acest motiv, apelarea la un medic psihiatru este absolut necesara.
Prin urmare, consultul unui medic psiholog intr-una din situatiile prezentate mai sunt este extrem de important pentru toti cei implicati, de la persoana in cauza pana la membrii familiei sau rude.