Becurile cu leduri tind să aibă garanție pe viață?

Publicat: Expresul

Dacă analizezi becurile cu led Eglo ajungi să te întrebi care va fi trendul în materie de iluminat artificial. Dacă longevitatea surselor cu leduri continuă să crească, generațiile viitoare oare nu vor mai avea habar cum se schimbă un bec?

Vom schimba becul cu led sau corpul de iluminat cu totul?

Noile corpuri de iluminat noi vin din ce în ce mai mult cu leduri de unică folosință, care nu mai pot fi înlocuite. Deci, când nu mai funcționează, trebuie înlocuită veioza, lampa de birou, nu doar un simplu bec. Să sperăm totuși că nu se va merge mai departe, până la schimbarea și a lustrelor sau a lampadarelor! La fel ca benzile cu leduri care, asemeni beculețelor de Crăciun, sunt de unică folosință.

Ce-i drept, termenul de garanție al unui asemenea bec cu led este extrem de generos. Iar la noile generații de produse de acest gen devine de multe ori de-a dreptul incredibil.

Probabil că bancurile despre diverși inși care nu știu să schimbe un bec vor fi înlocuite cu bancuri despre indivizi care nu se pot decide ce corp de iluminat să aleagă în locul aceluia de care s-au plictisit deja.

Există oameni trecuți de prima tinerețe care deja se întreabă, după ce au achiziționat niște becuri cu leduri, dacă ele vor fi funcționale chiar și după moartea lor!?!

La fel se spune și despre obiectele de material plastic gospodărești. Chiar și un banal coș de rufe nu se mai schimbă acum pentru că s-a rupt, ci mai frecvent pentru că ne-am plictisit de el. Probabil că așa se va întâmpla și cu diversele corpuri de iluminat cu leduri: le vom schimba când ne vom moderniza locuințele pentru că ne-am săturat de ele și vrem altele cu un design în trend, nu pentru că nu și-ar mai face treaba pentru care au fost create.

Prețul becurilor cu led originale se tot reduce în fiecare an, devenind din ce în ce mai accesibile. Durata lor de funcționare în schimb crește, așa încât nu e de mirare că s-au creat deja becuri care pot lumina fără probleme chiar și un sfert de veac. Un bec care să funcționeze 25 de ani este o performanță, nu-i așa?

Desigur, există și voci care spun că nu există niciun motiv financiar pentru justificarea fabricării pe scară largă de becuri care nu au nevoie niciodată de înlocuire, deoarece acest lucru ar însemna falimentul multor producători de surse de iluminat.

Realitatea este însă mult mai simplă (și mai dură): cu certitudine vor apărea rapid surse de iluminat și mai eco friendly, mai mici consumatoare de energie, mai performante din toate punctele de vedere, așa încât și actualele becuri cu leduri, pe care românii le folosesc doar de câțiva ani, să devină istorie mai curând decât am putea crede.

Cu cât durata de utilizare a unui bec cu led crește, consumatorul e mai mulțumit!

Până atunci, ar fi bine ca să ne bucurăm de ceea ce ne oferă ele: lumina de temperatura dorită (caldă, neutră sau rece), posibilitatea de a ne juca în amenajarea interioară a locuinței cu zone luminoase, de penumbră sau de întuneric.

Asta ca să nu mai vorbim de corpurile de iluminat exterior, mult mai performante decât erau acelea cu becuri incandescente, existente în urmă cu doar un deceniu.

Becurile incandescente de pe vremuri aveau o durată de funcționare în medie de 1.000 – 2.000 de ore. În schimb, becurile cu led actuale au o viață chiar și de 25 de ori mai mare. Și asta în condițiile unei economii substanțiale de energie electrică și o mare rezistență sporită la niște condiții de mediu vitrege. Chiar dacă la final luminozitatea unui asemenea surse luminoase va fi un pic mai scăzută, la 70% din cât strălucea inițial tot se va ridica acest nivel.

Articole Asemanatoare