Fructele de aronia se numără printre cele mai bogate surse de polifenoli și antociani din regnul plantelor și din acest motiv reprezintă o materie primă ideală pentru producerea de alimente funcționale.
Aronia este originară din America de Nord, iar la începutul secolului 20 a fost introdusă și în Europa.
Dacă inițial arbuștii de aronia au fost cultivați mai ales pe post de plante ornamentale, acum fructele de aronia sunt utilizate pe scară largă pentru producția internă de sucuri, vinuri, gemuri etc.
Nu este de mirare, așadar, că boabele de aronia sunt distribuite acum pe scară largă și în Europa, iar în materie de cultivare, plantațiile de aronia devin tot mai extinse pe an ce trece. Inclusiv în România.
Ce sunt alimentele funcționale?
Datorită activității antioxidante și a beneficiilor multiple pentru sănătate ale fructelor de aronia, produsele lor ar putea fi denumite fără teama de a greși ca făcând parte din grupa de alimente funcționale.
Un aliment poate fi numit funcțional dacă influențează una sau mai multe funcții ale corpului legate de îmbunătățirea stării de sănătate sau reducerea riscului de îmbolnăvire.
Un aliment funcțional, deși este asemănător ca aspect cu un aliment convențional care este consumat ca parte a unei diete obișnuite, s-a demonstrat deja științific că reduce riscul bolilor cronice dincolo de funcțiile nutriționale de bază.
Cu toate acestea, Uniunea Europeană are reglementări stricte cu privire la cerințele referitoare la toate băuturile pe bază de fructe, inclusiv sucurile de fructe și nectarele de fructe, descrise în Directiva 2001/112 / CE a Consiliului, modificată prin Directiva 2012/12 / UE.
Fructele de aronia, perfecte pentru conservarea și îmbunătățirea sănătății
Popularitatea acestei specii se datorează nu numai valorii nutriționale a fructelor sale, ci și dovezilor care apar în mod constant în legătură cu efectele lor pozitive în materie de sănătate.
Cele mai citite articole
Există cercetări ample realizate în ultima vreme care prezintă informații detaliate despre conținutul și compoziția zaharurilor, acizilor organici și polifenolilor.
Spre exemplu, sorbitolul a fost găsit drept principalul carbohidrat al fructelor proaspete de aronia. Conținutul ridicat de sorbitol este cea mai caracteristică caracteristică a aroniei care ar putea fi utilizată ca un marker important pentru verificarea calității produsului.
De asemenea, s-a cercetat cu atenție relația dintre compoziția chimică a fructelor de aronia și utilizarea lor în diferite sucuri pentru detoxifiere din perspectiva activității lor antioxidante.
Diferențele evidențiată de către cercetători studiind compoziția chimică a amestecurilor de diferite fructe cu aronia au condus în final la realizarea de alimente funcționale diverse.
Produsele din aronia, din ce în ce mai diversificate
Mai mult decât atât, s-a evidențiat și faptul că temperatura de presare a sucului și extracția nectarului are un efect profund asupra conținutului de polifenoli și a compoziției acestor produse. Acest lucru este foarte important, deoarece diferențele sesizate în compoziția chimică a fructelor naturale și variația parametrilor tehnologici în timpul prelucrării ar putea fi baza producerii de alimente funcționale cu compoziție chimică diferită, oglindind fiecare o activitate biologică diferită.
O cantitate tot mai mare de dovezi culese de către oamenii de știință internaționali în ultima vreme demonstrează indubitabil faptul că oamenii care consumă fructe, legume și plante medicinale au cu un risc mai mic de a face ateroscleroza și alte boli grave, legate de stresul oxidativ.
Dintre alimentele vegetale, fructele de pădure, inclusiv fructele de aronia, sunt caracterizate ca având un conținut ridicat de substanțe bioactive, inclusiv polifenoli. Prin urmare, acestea sunt materii prime ideale pentru dezvoltarea băuturilor funcționale, extrem de valoroase pentru sănătatea umană.
În căutarea unor surse promițătoare de antioxidanți naturali, Aronia melanocarpa este foarte adecvată, deoarece se numără printre cele mai bogate surse de polifenoli din regnul plantelor cunoscute acum pe Terra.
Boabele de aronia reprezintă o materie primă valoroasă pentru industria sucurilor și chiar a vinului și este utilizată inclusiv ca sursă de colorant alimentar de calitate. Conținutul ridicat de diferiți compuși polifenolici și beneficiile multiple pentru sănătate ale aroniei determină interesul științific în creștere pentru fructe și prelucrarea sa industrială. Iar în combinație cu alte fructe, sunt chiar delicioase.
Dacă vrei să testezi și tu produsele valoroase produse din boabe de aronia comandă-le de pe aronia-charlottenburg.ro!