Dilemele proaspetelor mămici se învârt în marea lor majoritate în jurul alimentaţiei celor mici. Alimentaţia bebeluşilor se bazează în primele luni şi primii ani de viaţă pe lapte matern sau pe lapte praf, în funcţie de preferinţele şi de posibilităţile părinţilor din punct de vedere al stării de sănătate şi nu numai. Pentru că reprezentanţii OMS recomandă hrănirea exclusivă la san până la 6 luni şi continuarea alăptării până la vârsta de 2 ani, situaţiile medicale, profesionale şi personale implică necesitatea alăptării cu formula de lapte praf Humana.
Hrănirea cu lapte praf – recomandată în detrimentul hrănirii cu lapte de vacă
Laptele de vacă era în trecut singura posibilitate de hrănire a copiilor de către mămicile care nu aveau suficient lapte matern. Acum, laptele praf este recomandat de medicii pediatri şi neonatologi deoarece formula este bogată în ingredientele necesare dezvoltării sugarilor. Aceasta este singura variantă acceptată acum pentru hrănirea artificială, aducând mai multe beneficii decât laptele de soia sau laptele de vacă.
În imposibilitatea alăptării bebeluşilor cu lapte matern, laptele praf este recomandat pentru că ste accesibil şi uşor de găsit în comerţ şi are formule special concepute care se pliază pe necesităţile copiilor.
Principalele aspecte de care trebuie să se ţină cont în alegerea formulei de lapte praf sunt:
· Conţinutul bogat de vitamine
Laptele praf ales pentru bebeluşi trebuie să aibă un conţinut bogat în vitaminele necesare dezvoltării bebeluşului: vitaminele A, D, E, K şi complexul de vitamine B care asigură un sistem imunitar puternic şi dezvoltarea celulelor organismului în mod optim.
· Gustul plăcut asemănător laptelui matern
Gustul laptelui praf trebuie să fie plăcut, astfel încât bebeluşii să îl accepte foarte uşor şi să nu îl refuze, mai ales dacă au fost alăptaţi la san o perioadă. Laptele praf cu un gust plăcut va fi bine primit şi asimilat de către copii.
· Conţinut bogat în aminoacizi şi în proteine
Laptele praf cu un conţinut bogat în proteine şi aminoacizi este recomandat bebeluşilor pentru că va fi uşor de digerat şi va asigură buna funcţionare a organismului. De aceea, formula de lapte praf Humana trebuie să fie bogată în proteine şi în aminoacizi.
· Conţinut optim de carbohidraţi
Laptele praf pentru bebeluşi trebuie să aibă un conţinut optim de carbohidraţi precum lactoză sau glucoza pentru a preveni apariţia unor probleme de sănătate şi pentru a facilita asimilarea calciului.
· Nevoile copilului şi tipul de lapte praf
Copiii care prezintă intoleranţă la unele ingrediente alimentare sau care au alergii au nevoie de lapte praf Humana special. Există pe piaţa mai multe tipuri de lapte praf cu formula bazată pe lapte de vacă, soia sau pe proteine hidrolizate. Cel mai popular tip de lapte praf este cel bazat pe lapte de vacă.
Pentru a prepara în mod corespunzător laptele praf, părinţii trebuie să ţină cont de următoarele recomandări:
- să prepare laptele praf în funcţie de instrucţiunile de pe ambalaj;
- să sterilizeze instrumentele folosite la prepararea laptelui praf;
- să folosească numai apă îmbuteliată specială pentru bebeluşi sau apă fiartă şi răcită;
- să depoziteze cutia de lapte praf în frigider;
- să nu folosească laptele praf rămas de la o masă la alta şi să nu îl reîncălzească.