5 idei sa economisesti bani chiar daca ai datorii

Publicat: Expresul

A avea datorii nu inseamna ca persoanele in cauza trebuie sa renunte la celelalte cheltuieli doar pentru a si le plati. La urma urmei, fiecare trebuie sa si traiasca. Vestea buna este ca, printr-o buna administrare a bugetului se poate si cheltui, dar si economisi in acelasi timp.

Iata cateva modalitati prin care se pot pune bani deoparte chiar si atunci cand se platesc rate:

Bugetul 50/30/20

Metoda este arhicunoscuta de ani buni, dar la fel de eficienta si astazi. Planificarea unui buget pe principiul 50/30/20 inseamna ca 50% din venituri sunt destinate cheltuielilor importante pentru satisfacerea nevoilor (rate, facturi, utilitati, cumparaturi etc.), 30% – pentru satisfacerea dorintelor (bilete la teatru, vacante, albume muzicale, o cina in oras etc.) si 20% din banii care intra in casa vor lua calea unui fond de economisire. Indiferent ca veniturile sunt foarte mici, medii sau mari, aceasta regula va trebui respectata cu strictete.

Setarea unor obiective clare pentru economii

Fiecare persoana economiseste pentru un scop, sau cel putin asa ar trebui, fie ca este vorba despre un fond de urgenta, de atingerea unui obiectiv dorit sau pentru plata mai rapida a unei datorii. Specialistii spun ca plata datoriei in rate minime face ca indatorarea sa fie si mai mare, dar contul ramane intr-o stare buna, in fiecare luna. In schimb, efectuarea unor plati mai mari ajuta la reducerea dobanzii, dar se face simtita mai mult in bugetul cheltuielilor.

A sti care este datoria exacta ajuta la acoperirea cheltuielilor lunare

Cele mai citite articole

Fiecare persoana cu datorii trebuie sa stie  exact cat datoreaza. In acest fel, se poate asigura ca este capabila sa acopere facturile inainte de a face cheltuieli suplimentare. Cheltuielile recurente sunt cele legate de facturi, chirie, rate, utilitati etc. A omite una dintre aceste plati atrage dupa sine comisioane bancare si penalitati de intarziere care nu fac altceva decat sa aduca si mai multe cheltuieli.

Regula „Uita ca ai bani pusi deoparte”

Specialistii spun ca una dintre regulile de baza atunci cand o persoana are rate de achitat si dispune de un fond de rezerva este sa reziste tentatiei de a-si plati datoriile din banii pusi deoparte. De fapt, recomandarea este ca oamenii sa uite efectiv ca au un astfel de fond, mai ales daca obiectivul pentru care l-au  strans nu a fost atins. Ceea ce pot face este sa stabileasca un fond suplimentar, special pentru platile neprevazute, dar care sa nu coincida cu cel de economii pe termen lung.

Discutii deschise cu reprezentantii bancii sau ai colectorilor de creante

In momentul in care o luna este mai dificila (a fost pierdut locul de munca, este nevoie de o interventie chirurgicala sau de un tratament foarte scump etc.) si persoana in cauza nu poate achita rata, poate solicita o discutie cu reprezentantii bancii sau ai colectorilor de creante pentru a cere un sfat si o rezolvare. Spre exemplu, KRUK este pe piata ca sa te ajute, oferind posibilitatea ca fiecare client sa-si stabileasca o valoare a ratelorpersonalizata, in functie de nevoie. .

Cei care sunt interesati de solutiile oferite de aceasta companie, pot accesa platforma eKRUK, pot discuta prin chat cu un reprezentat KRUK sau pe retelele de socializare, pentru ca firma KRUK e prezenta si pe Facebook.

In concluzie, datoriile pot fi achitate economisind, prin dorinta si o buna administrare a finantelor personale.

Cele mai citite articole

Articole Asemanatoare