2 moduri în care energia solară susține lupta împotriva COVID-19

Publicat: Expresul

Accesul la electricitate este considerat un lucru normal în majoritatea țărilor cu venituri ridicate. De aceea, uităm cât de importantă este o sursă de energie pentru asigurarea accesului la sănătate. În cele mai sărace regiuni ale lumii, unde rețeaua electrică este o raritate ori este inexistentă, spitale întregi funcționează cu generatoare diesel costisitoare și poluante, o soluție incapabilă să asigure necesarul de electricitate.

Din cauza costurilor combustibilului și a penelor frecvente de curent, recurgerea la generatoarele pe motorină nu este de ajuns și poate duce la întreruperi ce provoacă decesul pacienților în multe state sărace.

Tehnologiile solare sunt o alternativă durabilă care ajută spitalele să salveze vieți și să reducă costurile cu energia. În acest sens, există organizații internaționale care luptă pentru a dota spitalele din țările Africii subsahariene cu acoperișuri din panouri solare și baterii solare. 

Întrucât lumea încă se confruntă cu pandemia COVID-19, electrificarea solară a unităților sanitare poate face diferența în unele dintre cele mai sărace comunități din lume. Iată trei moduri în care energia solara ajută în lupta împotriva COVID-19.

1. FACE POSIBILĂ VACCINAREA

Este necesară păstrarea la rece a vaccinurilor împotriva COVID pentru a menține eficiența lor. O campanie de vaccinare de succes se bazează pe:

  • lanțul frigorific necesar transportării vaccinurilor dintr-un punct în altul;
  • o modalitate fiabilă de a păstra vaccinurile la frigider după ce au ajuns la destinație. 

Ambele sunt provocări majore în cele mai sărace regiuni ale lumii, unde accesul la electricitate este redus sau inexistent. Acesta este, în special, cazul localităților din Africa subsahariană, unde 548 de milioane de oameni trăiesc fără acces la electricitate – ceea ce corespunde cu peste jumătate din populația globală totală care nu are acces la electricitate. 

25% din instituțiile de sănătate din regiune nu au acces la electricitate, iar alte 28% se confruntă cu întreruperi frecvente de energie electrică, ceea ce duce la asistență medicală mai precară și împiedică distribuirea vaccinurilor.

Vestea bună este că soluțiile de răcire pe bază de energie solară permit stocarea în siguranță a vaccinurilor. Pentru un acces fiabil la electricitate pentru unitățile de sănătate, mai multe organizații și parteneri își propun:

  • să extindă soluțiile energetice pentru vaccinare pe întregul lanțul frigorific COVID-19;
  • să implementeze tehnologii cum ar fi: frigiderele portabile cu baterii solare pentru a permite transportul și distribuția de vaccinuri, precum și frigidere cu energie solară și congelator pentru a depozita vaccinurile în punctele de imunizare.

2. ALIMENTAREA CU ENERGIE A CLINICILOR DE URGENȚĂ ÎN ZONELE DE CONFLICT

COVID-19 a adăugat o presiune suplimentară asupra sistemelor de sănătate care erau afectate deja. În zonele afectate de conflicte, cum ar fi Yemenul, sistemul de sănătate era deja într-o stare gravă când a lovit pandemia.

„Oamenii călătoresc uneori sute de kilometri pentru a găsi o unitate medicală pe deplin funcțională, în special din zonele rurale. Chiar dacă sunt complet echipate, unitățile de asistență medicală care suferă în mod constant întreruperi ale alimentării cu energie electrică sau duc lipsă de combustibil nu sunt folosite de teamă că cineva poate muri”, a explicat pentru publicația Impakter dr. Jubran Al-Sulait, consultant pentru Biroul de Sănătate din Sana’a.

Pentru a ajuta Yemenul să facă față dublei crize, provocată de războiul civil și de pandemie, Uniunea Europeană oferă finanțare pentru reabilitarea a 86 de unități de asistență medicală prin instalarea acoperișurilor solare. Acest lucru va asigura alimentarea cu energie electrică a respectivelor clinici de urgență.

Până în prezent, 82 din cele 86 de instituții medicale vizate – inclusiv nouă cu unități de izolare COVID-19 – au fost alimentate cu energie solară, asigurând un acces mai bun la asistență medicală pentru 240.000 de persoane din 12 regiuni.

Articole Asemanatoare